MENIU

Cancelarul Karl Nehammer, pus la punct de președintele Rumen Radev: Nu este corect ca Bulgaria și România să rămână în afara Schengen

Președintele Bulgariei - Rumen Radev și cancelarul austriac - Karl Nehammer Foto: Profi Media

Bulgaria se poziționează ferm față de discursul negativ al cancelarului austriac Karl Nehammer privind aderarea la Schengen alături de România. Președintele Rumen Radev i-a transmis acestuia că „este incorectă” lăsarea României și Bulgariei în afara Spațiului Schengen. 

„Faptul că Schengen nu funcționează corect în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara spațiului Schengen”, a spus președintele Radev în timpul vizitei la Sofia de luni a cancelarului austriac - Karl Nehammer, care a revenit cu același discurs legat de păstrarea veto-ului dat în decembrie împotriva extinderii Schengen cu România și Bulgaria.

Președintele bulgar a fost provocat de declarațiile cancelarului austriac, care a afirmat, înainte de vizita de luni de la Sofia, că „veto-ul Austriei privind aderarea la Schengen rămâne în vigoare, până când situația nu se va schimba în mod radical. Atât timp cât Spațiul Schengen nu funcționează și, de exemplu, Germania efectuează controale la frontiera sa cu alte țări din Schengen, precum Austria, așa cum fac multe alte țări europene, nu putem extinde acest spațiu”.

„Noi protejăm frontierele externe ale UE, iar asta chiar mai bine decât o serie de țări care se află în Schengen. Spațiul Schengen întruchipează una dintre cele mai importante valori ale Uniunii Europene. Pe lângă securitate, există dimensiuni economice și de altă natură. Cred că nu este corect ca noi cu România să fim în afara Schengen”, a adăugat el. Radev și-a exprimat speranța că o soluție rațională a problemei va fi găsită în viitorul apropiat. „Protecția frontierelor externe europene este un angajament comun al tuturor statelor membre ale UE. Țările din prima linie, în special Bulgaria, au nevoie de sprijin”, a mai spus Radev, citat de presa bulgară, potrivit G4Media.ro.

Karl Nehammer a răspuns observațiilor președintelui Bulgariei, spunând că „primul lucru pe care trebuie să-l facem este să consolidăm protecția frontierelor. Trebuie să avem un rezultat real, ceea ce înseamnă reducerea migranților în interiorul spațiului Schengen. Avem nevoie de un semnal clar la nivel european că țările care protejează frontiera externă a UE nu se confruntă singure cu această problemă. Aceasta este o problemă juridică care trebuie rezolvată la nivel european”.

În același timp, Nehammer a cerut „sprijin total pentru Bulgaria şi România şi acţiuni concrete din partea Comisiei Europene în vederea întăririi protecţiei frontierelor externe. Bulgaria trebuie să ajungă în situaţia să aibă o protecţie a frontierei la fel de robustă cum este cea din Grecia. În acest scop trebuie puse la dispoziţie mijloacele necesare din bugetul UE”, notează Rador.