Producătorii români se bat cu giganții străini pe bugetul MApN. Cel mai mare târg de apărare din Est
Peste câteva zile începe în București cel mai mare târg din industria de apărare din estul Europei, Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2018. Evenimentul atrage cele mai mari firme din domeniul apărării, securității, securității cibernetice și aeronauticii.
BSDA 2018. Producătorii români din domeniile apărării, securității și securității cibernetice concureaza cu marile nume din SUA, Franța, Marea Britanie sau Germania, în condițiile în care Ministerul Apărării are un buget record pentru înzestrare în acest an.
România a înregistrat în 2017 cea mai mare creştere cu cheltuielile militare din lume. Cheltuielile militare la nivel global s-au ridicat anul trecut la 1.739 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel de la Războiul Rece încoace, iar România a înregistrat cea mai mare creştere.
Datele apar în cel mai recent raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI). Asta în condițiile în care România şi-a luat angajamentul de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru Apărare.
BSDA 2018. Peste 270 de firme de securitate din peste 25 de țări vor expune la București, săptămâna viitoare, ultimele tehnologii în domeniul apărării. Este cea mai mare ediție BSDA de până acum, fiind incluse toate cele cinci domenii operaționale: terestru, naval, aerian, cyber și spațiu.
BSDA 2018 aduce în România cele mai mari firme din lume din domeniul apărării și securității cum ar fi: Lockheed Martin, cel mai mare contractor din lume, Raytheon, General Dynamics, General Dynamics European Land Systems, Harris, Bell, Textron, L3 Technologies, FLIR Systems, Rockwell Collins, Elbit Systems, Rafael Advanced Defense Systems, Thales, Airbus, Airbus Helicopters, Naval Group.
Vor fi prezenți la expoziția de la Romaero, Băneasa, dintre 16 - 18 mai 2018, și producători români: grupul UTI, Romarm, Romaero, Aerostar SA, Rom Tech, Pro Optica.
Grupul românesc de sisteme de securitate UTI prezintă în standul de la BSDA sisteme realizate și livrate deja către NATO, cum sunt Sistemul KIntell de tip "Joint Intelligence, Surveillance and Reconnaissance System", gama de produse KProtector de tip "Mobile, Shielded, Adaptable Transit Case System"
"Compania țintește proiecte internaționale în regiune și, cu această ocazie, prezintă noile sale produse din gama celor livrate pentru NATO, precum și parteneriatul cu firma canadiană Ultra Electronics TCS pentru soluții de "război electronic". Vor mai fi expuse soluții consacrate din portofoliul UTI, precum și sisteme dezvoltate în cadrul unor proiecte de cercetare-dezvoltare pentru securitate națională, în valoare de 24 milioane de euro", se precizează într-un comunicat al companiei.
În standul de la BSDA, compania certSIGN își va prezenta produsele din domeniul criptografiei, produse software proprii de criptare, semnătură electronică la distanță, management securizat al documentelor, comunicații mobile securizate, soluții de virtualizare și soluții de securitate cibernetică pentru protecția întregii infrastructuri IT&C, care asigură securitatea deplină a datelor forțelor armate aflate în misiuni.
Pe durata BSDA 2018 vor avea loc demonstrații și va fi expusă tehnică din dotarea Armatei României, din dotarea Forțelor Armate ale SUA, precum și din dotarea Ministerului Afacerilor Interne.
Târgul BSDA este organizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei, Administrației Naționale a Penitenciarelor, ANCEX, precum și cu suportul SRI, SPP, Patromil și OPIAR.
România, cheltuieli militare cu 50% mai mari
Motivate de ameninţarea din partea Rusiei, simţită de multe ţări in Europa Centrală, cheltuielile militare în regiune au crescut cu 12% în 2017, pentru al patrulea an consecutiv, după şase ani de scădere între 2008 şi 2013.
În timp ce Polonia a fost de departe cel mai mare cheltuitor în Europa Centrală, reprezentând 42% din totalul banilor cheltuiţi de ţările din regiune, România a înregistrat cea mai mare creştere din lume, de 50%, la 4 miliarde de euro. Această creştere spectaculoasă se datorează programului României de înarmare, modernizare şi expansiune pentru perioada 2017-2026.
Anul trecut, după luarea deciziei de creștere a bugetului MApN la 2% din PIB, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat România, care, în opinia oficialului, reprezintă un exemplu de urmat pentru ceilalţi aliaţi.
"Felicit România pentru eforturile majore de a crește bugetul pentru apărare la 2% din PIB în 2017. Într-o lume cu amenințări complexe și în evoluție, este nevoie atât de bugete mai mari pentru apărare, cât și de o mai justă împărțire a sarcinilor. România oferă ambele — fiind un exemplu de urmat și de către alți Aliați", a subliniat Stoltenberg.
"După aproape un deceniu, țara noastră a reuşit, în 2017, să contracareze subfinanţarea Armatei, a alocat Apărării 2 la sută din PIB şi va continua să facă acest lucru până în 2026. În baza execuţiei bugetului pe anul 2017, cheltuielile pentru apărare au fost de 14,764 mld de lei (dintre care 33 la sută au fost direcţionate pentru achiziţii de echipamente majore), adică 1,81 la sută din PIB-ul estimat la momentul aprobării bugetului, clasând România pe locul 6 în cadrul NATO la acest indicator", se aratăî ntr-un comunicat al Ministerului Apărării.
Fifor: Vrem ca România să devină hub regional în industria de apărare
În anul 2016, bugetul apărării a fost de 11,230 mld lei, în timp ce în 2017 a fost de 16,322 mld lei. Creşterea a fost de 5,092 mld lei, adică peste 45 de procente, fiind una dintre cele mai mari creşteri a cheltuielilor pentru apărare.
România urmează să facă mai multe achiziţii de tehnică militară în viitorul apropiat, iar această creştere a bugetului pentru apărare nu i-a lăsat indiferenţi pe marii producători de tehnică militară și tehnologie în domeniul securității.