MENIU

BBC, încercând să dezlege misterul: De ce sunt românii obsedaţi de usturoi?

BBC Travel explică într-un documentar care sunt motivele pentru care românii sunt obsedaţi de usturoi, în timp ce alte naţionalităţi evită această legumă în mâncare.

Drumuri misterioase şi ceţoase, castelele şi fortăreţele medievale din Transilvania au stârnit multe legende întunecate în Europa, una dintre cele mai faimoase fiind contele Dracula, scriu cei de la BBC Travel, care încearcă să surprindă de unde se trage fascinaţia românilor pentru usturoi.

Astfel britancii fac legătura şi cu Legenda lui Dracula, menţionând că folclorul est-european este plin de spirite rele, faţă de care oamenii s-au folosit de usturoi pentru a se proteja. În afară de a se feri de spirite, de la o generaţia la alta a fost transmis şi faptul că usturoiul poate vindeca afecţiuni precum răceala sau tusea.

Cât despre strigoi, se spune că aceştia sug lapte de la mame şi de la vaci (de aici şi inspiraţia lui Stoker pentru vampiri), motiv pentru care ţăranii români îşi protejau animalele prin zdrobirea usturoiului de coarnele lor.

Depăşind graniţele folclorului, BBC susţine că usturoiul este nelipsit din farfuriile românilor şi că este o cultură foarte răspândită în ţară. În comuna Copălău din Botoşani, peste 40% din localnici au plantat usturoi, care a devenit faimos atât la nivel naţional cât şi internaţional, determinând autorităţile locale să-l înregistreze ca produs cu indicaţie geografică protejată. 

În ce priveşte sănătatea, BBC afirmă că în România usturoiul este considerat un medicament mai puternic decât majoritatea antibioticelor, datorită unui compus cunoscut drept Allicin (eliberat atunci când usturoiul este tăiat sau zdrobit), care are proprietăţi similare cu penicilina. Compusul respectiv se mai găseşte şi în ceapă, cartofi, ţelină sau păstârnac, folosite adesea de români pentru a combate gripa

Integral, materialul poate fi citit aici.