Băsescu: Cerem ca minoritatea română din Ucraina să se bucure de aceleaşi drepturi ca cea rusă
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că în cazul în care Guvernul central de la Kiev va stabili, în negocierile cu minoritatea rusă, o linie privind păstrarea limbii, culturii şi tradiţiilor, România cere categoric ca de aceleaşi drepturi să se bucure şi minoritatea română din regiune.
"Pentru România, în eventualitatea în care, aşa cum s-a reuşit la Harcov, guvernul central va stabili o anumită linie care să vizeze păstrarea modului de a utiliza limba, cultura, presă, menţinerea tradiţiilor, deci în cazul în care în negocerile cu minoritatea rusă, se for face astfel de aranjamente, care sunt absolut democratice, şi România le-a făcut, cerem categoric ca de aceleaşi drepturi să se bucure şi minoritatea română din Ucraina", a anunţat Traian Băsescu.
Şeful statului a afirmat în declaraţia de presă de după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că poziţiile pe care le prezintă sunt deja exprimate iar "toate, fără excepţie, au fost transmise în mod repetat de preşedinte şi de către consilieri, în diverse ocazii, către toate cancelariile europene şi către aliatul transatlantic, SUA".
"Nu aş vrea să vă întrebaţi care sunt poziţiile noastre, şi pentru că nu e nimic de ascuns, cu mici excepţii, unde nu se poate intra în nişte zone, ca explicaţie, vă dau exact ceea ce este de interes public", a spus şeful statului.
Preşedintele a arătat că în ceea ce priveşte Ucraina, poziţia ţării noastre este că există un risc major de federalizare.
Al doilea lucru menţionat de şeful statului, care a ţinut să precizeze că a făcut această declaraţie şi în urmă cu două săptămâni, este că România consideră că trebuie făcute negocieri între Kiev şi reprezentanţii minorităţii ruse din estul şi sudul Ucrainei.
"De altfel, aţi văzut că această soluţie a fost aplicată şi urmare a discuţiilor dintre Guvernul central şi reprezentanţii populaţiei de etnie rusă din Harcov, referendumul nu a mai avut loc. Poziţia noastră este că în continuare, Kievul trebuie să continue discuţiile, fie că sunt sub formă de masă rotundă, cum a cerut Germania, fie sub forma unor dezbateri directe, dar care să ajungă la populaţie, şi în Donentk şi Lugansk, unde au avut loc voturile nerecunoscute de comunitatea internaţională, de la referendumurile de duminică", a spus Băsescu.
Preşedintele a afirmat că "România propune ca în situaţia în care se vor organiza negocieri internaţionale privind Ucraina şi modul de stabilizare a ţării, separatiştii să nu fie parte a negocierilor".
"Negocierea dintre Kiev şi proprii ei cetăţeni trebuie să se desfăşoare intern, în responsabilitatea celor două părţi", a spus Băsescu, precizând că minoritatea rusă nu este reprezentativă pentru Ucraina, şi ca atare nu trebuie să participe la negocierile internaţionale, dacă acestea se vor organiza.
Traian Băsescu a dat exemplul Transnistriei, unde separatiştii au fost incluşi în formatul de negociere, drept pentru care, utilizaţi sau din proprie iniţiativă, de 20 de ani blochează procesul de soluţionare a problemei. Şeful statului a menţionat că l-a atenţionat asupra acestui lucru şi pe preşedintele Iaţenuk.