Banca Centrală Europeană a descoperit problema inflației în UE: salariile prea mari
Specialiștii de la mama băncilor europene, BCE, au descoperit problema pentru care inflația nu scade deloc în Uniunea Europeană: salariile!
Criza inflației din Europa se atenuează pe hârtie, iar ratele au scăzut de la maximele de două cifre consemnate în 2022.
Cu toate acestea, pentru publicul european impactul inflației rămâne foarte real, fiind reflectat în statisticile legate de cumpărăturile de alimente, dar și de realitatea sumbră a europenilor aflați în imposibilitatea financiară de a-și încălzi casele în iarnă.
În timp ce, de ambele părți ale Atlanticului, termenul de ”greedflation” câștigă tot mai mult teren și tot mai mulți autori și economiști acuză lăcomia corporațiilor și a sectorului financiar că ar sta la baza creșterilor de prețuri, BCE continuă să vadă doar spirala prețuri-salarii ca fiind principala presiune inflaționistă.
”Creșterea salariilor compensează inflația”
”În ciuda progreselor înregistrate în ultimele trimestre, presiunile interne ale prețurilor rămân puternice, deoarece creșterea salariilor este ridicată, iar inflația este probabil să se mențină peste țintă până în anul viitor”, se arată în cel mai recent Buletin Economic publicat de Banca Centrală Europeană - BCE.
Cele mai recente previziuni ale BCE atât pentru inflația generală, cât și pentru cea de bază au fost revizuite în creștere pentru 2024 și 2025, comparativ cu proiecțiile din martie.
Ultimele prognoze prezintă acum o medie a inflației de 2,5% în 2024, 2,2% în 2025 și 1,9% în 2026, ținta BCE fiind de 2%.
”Cele mai multe măsurători ale inflației de bază au scăzut în continuare în aprilie, ultima lună pentru care erau disponibile date, confirmând imaginea de diminuare treptată a presiunilor prețurilor.
Cu toate acestea, inflația internă rămâne ridicată. Salariile continuă să crească într-un ritm ridicat, compensând creșterea inflației din trecut.”, se afirmă în documentul BCE.
Profiturile, tot mai mari, standardul de viață, tot mai mic
Nu toți economiștii sunt însă de acord cu specialiștii Eurosistemului și profiturile corporațiilor, care nu au avut nici pe departe de suferit, în comparație cu scăderea abruptă a nivelului de trai în UE, au început să fie tot mai criticate.
”Lăcomia este mult mai puternică decât inflația indusă de salarii, spune economistul francez Jézabel Couppey-Soubeyran”, potrivit EU Observer.
”Ceea ce am văzut în ultimii ani este cum companiile, în special din sectorul retail, transmit creșterile de preț în prețurile lor de vânzare. Este această problemă pe care trebuie să o luăm în considerare și să încercăm să o limităm. Statele membre nu au rezolvat adevărata problemă”, mai spune economistul francez.
Potrivit Confederației Europene a Sindicatelor (CES), cota de profit a crescut în Uniunea Europeană cu patru procente de la începutul pandemiei de coronavirus, iar plățile de dividende către acționari au crescut de până la 13 ori mai repede decât salariile.
Până și președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a tras un semnal de alarmă, subliniind modul în care anumite sectoare au capitalizat dezechilibrele dintre cerere și ofertă și au profitat de inflația volatilă pentru a crește profiturile.