MENIU

Avocatul Poporului intervine în scandalul recalculării pensiilor! Analiza privind sesizarea Curții Constituționale, în curs

Avocatul Poporului intervine în scandalul recalculării pensiilor! Analiza privind sesizarea Curții Constituționale, în curs

Avocatul Poporului a anunțat că analizează sesizarea Curții Constituționale în legătură cu Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, după ce a primit o serie de petiții referitoare la recalcularea pensiilor aflate în plată. Într-un comunicat oficial, Avocatul Poporului a precizat că toate criticile de neconstituționalitate primite sunt în proces de analiză. 

În ceea ce privește recalcularea pensiilor aflate în plată, Avocatul Poporului a subliniat că responsabilitatea pentru acest proces revine exclusiv caselor de pensii. Instituția nu are prerogativa legală de a interveni în calcularea sau recalcularea pensiilor.

„Precizări ale Avocatului Poporului privind petițiile prin care se solicită atacarea la Curtea Constituțională a dispozițiilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, respectiv petițiile referitoare la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată Față de petițiile prin care se solicită atacarea la Curtea Constituțională a dispozițiilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, respectiv petițiile referitoare la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, facem următoarele precizări:
§ În ceea ce privește sesizarea Curții Constituționale, informăm petenții asupra faptului că toate criticile de neconstituționalitate formulate şi aduse la cunoștința instituției se află în prezent în analiză. Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice.
§ Referitor la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, răspunderea pentru calculul drepturilor de pensie aparține în exclusivitate caselor de pensii. Avocatul Poporului nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor, iar operațiunile sau modalitățile tehnice de calcul, de determinare a punctajului mediu anual etc. sunt de competenţa caselor de pensii.

Atragem atenția petenților că în conformitate cu legea, dispun de un termen de decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanţa judecătorească competentă. În caz contrar, decizia rămâne definitivă.

Precizăm că depunerea unei petiții la instituția Avocatul Poporului sau contestarea acesteia la casa de pensii emitentă, nu suspendă și nu întrerupe termenul în care se poate introduce acțiune la instanța judecătorească competentă”, a transmis instituția.

Revolta seniorilor: pensii mai mari în decizii, dar mai mici pe talon. Ce pot face pensionarii nemulțumiți

Mai multe articole despre:
pensii analiza avocatul poporului