MENIU

Război în Ucraina, ziua 938. Lupte masive pe frontul de est: Rusia revendică ocuparea unui oraş în Doneţk - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski, vizită în zona Donețk / Arhivă foto Profimedia

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 938. Trupele ucrainene continuă să cedeze teren de-a lungul frontului din estul Ucrainei, unde Rusia a revendicat marţi ocuparea oraşului Ukrainsk în provincia Doneţk. Trupele ruse încercuiseră mai devreme luna aceasta oraşul Ukrainsk.

UPDATE 00.00 - Zelenski se va adresa Consiliului de Securitate al ONU

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa marţi Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite pe tema războiului declanşat de Rusia în ţara sa, a anunţat misiunea slovenă la ONU – preşedinte al acestui organism format din 15 membri, scrie Reuters.

Reuniunea va avea loc în timp ce liderii mondiali se află la New York pentru întâlnirea lor anuală la Adunarea Generală a ONU.

UPDATE 22.00 - Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat miercuri Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare, într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters.

UPDATE 20.00 - Kremlinul a calificat miercuri drept „periculoase” comentariile lui Jens Stoltenberg, șeful demisionar al NATO, potrivit cărora o decizie a Occidentului de a permite Ucrainei să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul Rusiei nu ar fi o linie roșie ce ar provoca o escaladare din partea Moscovei, informează Reuters.

UPDATE 17:15 - Kievul anunţă că a distrus un depozit rus de armament, în care se aflau rachete balistice, bombe aeriene ghidate şi muniţie de artilerie. Autorităţile ruse ordonă evacuări din cauza unui ”incendiu” pe cale să fie stins.

UPDATE 17.00 - Contraofensiva rusă din regiunea Kursk a fost oprită, iar o parte din teritoriul rus se află în continuare sub control ucrainean, a declarat pentru agenția de presă AFP un purtător de cuvânt al comandamentului regional ucrainean, Aleksey Dmytrashkovsky, scrie serviciul rus al BBC.

UPDATE 14.10 NATO trebuie să reacționeze la dronele și rachetele rusești care încalcă spațiul aerian al alianței, susține ministrul român al Apărării

NATO trebuie să aibă un răspuns „robust și coordonat” la incidentele în care rachete sau drone rusești trase asupra Ucrainei intră în spațiul aerian al alianței militare, a declarat miercuri ministrul român al Apărării, Angel Tilvar, informează Reuters.

Statele de pe flancul estic al NATO, ai căror miniștri ai apărării s-au întâlnit miercuri la București, au declarat în mod repetat că activitățile Rusiei în regiunea Mării Negre și nu numai sunt o sursă de îngrijorare profundă.

UPDATE 12:40 Scenariile unui fost consilier prezidențial al lui Boris Elțîn: "Putin îmbătrânește și încetează să mai fie un țar autocrat"

Fost consilier prezidențial la Kremlin în timpul președinției lui Boris Elțîn, Nikolai Petrov, consideră că sistemul politic din Rusia în actuala sa formă nu va supraviețui creatorului său, Vladimir Putin, după ce liderul rus va înceta să mai conducă țara.

„Putin îmbătrânește și, indiferent de condiția sa fizică, în care investește mult, încetează progresiv să mai fie un țar autocrat care, așa cum era cazul în perioada 2014-2022, putea să ia decizii fără să se teamă că violează interesele principalelor grupuri ale elitelor. Asta se vede în special în ceea ce privește deciziile luate legat de schimbările de personal la vârf, ce întârzie chiar și un an sau mai mult. Cred că putem spune că Rusia post-Putin începe deja să înlocuiască progresiv Rusia lui Putin”, a declarat Nikolai Petrov, expert în politica Rusiei și în transformarea post-sovietică, profesor de științe politice la Universitatea de Economie din Moscova, într-un interviu acordat Adevărul.

UPDATE 10:20 Bilanțul războiului a trecut de 1 milion de morți în luptă

Potrivit armatei ucrainene, Rusia a pierdut de la începutul războiului și până acum 637.010 de soldați.

Numai în ultima zi ar fi fost eliminați 1.130 de militari ruși.

Pe de altă parte, estimări independente ale experiților occidentali indică faptul că bilanțul total al pierderilor de vieți omenești în ambele tabere a depășit 1 milion.

 

UPDARE 9:10 Drone rusești au atacat instalații energetice în orașul Sumî din nord-estul Ucrainei

Drone rusești au atacat instalații energetice în orașul Sumî din nord-estul Ucrainei, au declarat miercuri autoritățile regionale, transmite Reuters.

Autoritățile regionale au declarat că apărarea aeriană a doborât 16 drone deasupra regiunii Sumî în timpul atacului de peste noapte.

Oficialii locali au declarat marți că Rusia a tras rachete asupra infrastructurii energetice din orașul Sumî, după ce un atac nocturn al dronelor asupra regiunii a redus energia electrică în unele zone și a forțat autoritățile să utilizeze sisteme de alimentare de rezervă.

UPDATE 6:20 - Atac cu dronă în regiunea Tver din Rusia: autorităţile au dispus evacuarea parţială a populaţiei

Un atac ucrainean cu dronă a provocat un incendiu şi a forţat evacuarea parţială a locuitorilor din regiunea rusă Tver, oficialii declarând, miercuri, că Kievul a vizat mai multe regiuni vestice în atacuri efectuate peste noapte, transmite Reuters.

Resturile unei drone ucrainene distruse au declanşat un incendiu în oraşul Toropets din partea de vest a regiunii Tver, a declarat Igor Rudenya, guvernatorul regiunii situate la nord-vest de Moscova, pe aplicaţia de mesagerie Telegram

Pompierii încearcă să stăpânească focul, a declarat Rudenya, dar nu a precizat ce arde. Unităţile ruse de apărare aeriană încercau încă să respingă ”un atac masiv cu dronă” deasupra oraşului, a adăugat el.

Potrivit unui raport al agenţiei de ştiri de stat RIA din 2018, Rusia construia un arsenal pentru depozitarea de rachete, muniţie şi explozibili în Toropets, un oraş vechi de 1.000 de ani, care are o populaţie de puţin peste 11.000 de locuitori.

De asemenea, şapte drone ucrainene au fost distruse deasupra regiunii Smolensk (vest), a declarat pe Telegram Vasily Anokhin, guvernatorul regiunii, care se învecinează cu Belarus.

Alte 14 drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina, şi alte câteva au fost distruse deasupra regiunilor Oryol şi Tula, au declarat guvernatorii acestor regiuni.

Reuters nu a putut verifica independent rapoartele. Ucraina nu a făcut niciun comentariu imediat.

UPDATE 4:10 - Comisarul desemnat al UE pentru apărare şi spaţiu: Nu e timp de pierdut!

Andrius Kubilius, prima persoană nominalizată pentru a deveni comisar european al apărării, a afirmat marţi că trebuie luate în considerare toate opţiunile pentru finanţarea de noi investiţii în domeniul militar, transmite dpa.

Obligaţiunile pentru apărare se numără între "posibilităţile teoretice" pe care ar trebui să le aibă în vedere Uniunea Europeană, precum şi sumele necheltuite din fondul UE de asistenţă pentru Covid-19, a declarat Kubilius la Strasbourg.

El a subliniat că Uniunea nu-şi poate permite să aştepte negocierile pentru viitorul buget, în 2028, pentru a începe reforma cheltuielilor blocului în sfera apărării. "Nu ne permitem un asemenea lux", a afirmat fostul premier lituanian.