MENIU

Ministerul Transporturilor, după avertismentul Dacia: începem în 2017 autostrada Sibiu-Piteşti

Ioan Rus și hărțile viitorului

După ce a comis una dintre cele mai mari gafe din ultimii ani, propunând traseul Sibiu-Piteşti ca "drum expres", acum ministerul condus de Ioan Rus spune că autostrada vitală pentru Dacia este "prioritate zero", fiind pe primul loc la proiectele de autostrăzi din Master Planul General de Transport.

Ministerul Transporturilor (MT) reacţionează la două zile după avertismentul de marţi al şefilor Dacia, care spuneau că vor lua decizii importante în cazul în care "sistemul de autostrazi nu se imbunatateste" în următorii cinci ani:

"Ministerul Transporturilor întreprinde toate demersurile necesare în vederea finalizării proiectul autostrăzii Sibiu-Pitești până în anul 2020, acesta fiind prioritar pentru infrastructura rutieră din România", se spune într-un comunicat al MT.

Mai mult, după observațiile de la Comisia Europeană autostrada Sibiu – Pitești figurează în Master Planul General de Transport pe primul loc la proiectele de autostrăzi cu un punctaj general de 112,22, spun oficialii MT.

Ministerul Transporturilor precizează că autostrada Sibiu - Pitești figurează în MPGT ca prioritate zero, urmând a fi construită în perioada de implementare a proiectelor 2014-2020.

Autostrada are o lungime de 120 km din care 20 de km sunt în zona de munte. Proiectul este evaluat la 1,6 miliarde euro (fără TVA) iar execuția lucrărilor este prevăzută în perioada 2017-2020.

În legătură cu acest proiect, până în prezent au fost parcurse următoarele etape, se arată în mesajul Ministerului condus de Ioan Rus:

  •  În data de 11.02.2015, CNADNR SA a desemnat câștigătorul pentru contractul "Revizuirea/Actualizarea Studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu - Pitești", acesta fiind Asocierea Spea Ingineria Europea S.A. Milano Italia Sucursala București – Tecnic Consulting Engineering Romania SRL.
  •  În urma desfășurării procedurii de achiziție publică „Revizuire/Actualizare Studiu de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitești”, a fost formulată o contestație în data de 23.02.2015 la rezultatul procedurii emis de către CNADNR SA. Contestația se află în soluționare la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
  •  După finalizarea contractului de revizuire a Studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitești, CNADNR SA va demara procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului de lucrări aferent autostrăzii Sibiu-Pitești.
  • Acest contract va fi împărțit pe loturi, fiecare lot având câte un antreprenor, astfel încât demararea și executarea lucrărilor să fie una progresivă, cu condiționarea firmelor care vor efectua lucrările de construcție de finalizarea loturilor de autostradă până în anul 2020.

„Autostrada Sibiu-Pitești este unul din proiectele prioritare pentru România, susținut prin Master Planul General de Transport. Știu că astfel de proiecte de amploare durează destul de mult, știu și că nivelul de așteptare al nostru, al tuturor, este destul de ridicat, dar am intrat pe făgașul normal care nu poate duce decât la finalizarea acestui proiect”, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Avertismentul Dacia pentru România: Vom lua decizii cruciale