MENIU

Atenţie atunci când îţi închiriezi casa. Proprietarul poate fi executat silit din cauza chiriaşului

Proprietarul este cel care trebuie să plătească lunar cheltuielile la asociația de proprietari, potrivit Legii asociațiilor de proprietari. Dacă chiriaşul întârzie plata, cel care va fi tras la răspundere este tot proprietarul.

Dacă se fac restanțe, proprietarul este cel care va putea fi chemat în fața unei instanțe pentru a fi obligat la plata lor, ajungându-se chiar până la o executare silită.

Din păcate, este comun printre cei care au probleme cu chiriașii ca aceștia din urmă să facă restanțe la întreținere, iar proprietarii nu pot să recupereze acele sume de bani de la ei decât dacă îi reclamă în justiție, dacă de bunăvoie nu se poate. 

Chiriașul pleacă din apartament fără să plătească întreținerea. Proprietarul se trezește că, la avizierul din bloc, în dreptul apartamentului său s-au strâns restanțe măricele. E probabil una dintre cele mai frecvente probleme ale celor care-și închiriază locuințele.  

Desigur, dacă am vorbi de sume lunare care sunt cam aceleași mereu, proprietarul ar putea să le înglobeze direct în chirie și să le plătească el, ca să fie mai sigur. 

În fapt, întreținerea e plătită mai mereu de către chiriaș, dar în numele proprietarului. Conform Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cel care e obligat la plata cheltuielilor de întreținere este proprietarul, iar nu chiriașul său.

Din perspectiva asta, asociației de proprietari îi e indiferent că apartamentul e închiriat sau nu. Suma de bani trebuie plătită oricum ar fi.

Sursa