Artiștii, alături de protestatari: „Hoţii să nu ne mai hotărască destinul"
Scriitori, actori, muzicieni, profesori, producători, sportivi s-au alăturat protestelor faţă de controversata Ordonanţă a Guvernului de modificare a codurilor penale. Printre aceștia Mihai Şora, Mircea Cărtărescu, Sanda Manu, Victor Rebengiuc, Dragoş Bucur, Tudor Chirilă, Maia Morgenstern.
„România a dovedit că strada e marea ei fabrică de anticorpi", „Ieşim pentru ca hoţii să nu ne mai hotărască destinul", „Există doar o luptă între oamenii cinstiţi şi hoţi", „O să ies şi o să strig la voi pentru că îmi e ruşine de copiii mei!" sunt câteva dintre mesajele mai multor personalităţi, printre care Mihai Şora, Mircea Cărtărescu, Sanda Manu, Victor Rebengiuc, Dragoş Bucur, Tudor Chirilă, Maia Morgenstern, care s-au alăturat încă din 31 ianuarie cauzei manifestanţilor ieşiţi în stradă în toată ţara.
Mihai Şora, filosof, scriitor, eseist, 100 de ani: „Zilele-acestea, mergem în faţa Guvernului pentru ca hoţia să nu devină lege, iar hoţii să nu ne mai hotărască destinul”.
Filosoful Mihai Şora, care merge frecvent la protestele faţă de OUG privind codurile penale, a anunţat pe Facebook că are şi pancartă, aceasta având sigla colecţiei înfiinţate de el, „Biblioteca pentru toţi”, cu mesajul „Biblioteca pentru toţi/ Nu îi publică pe hoţi". Pancarta a devenit „fotografia de copertă” a contului său de Facebook, relatează News.ro.
„Să te foloseşti de întunericul nopţii ca să strecori o lege aşa, e o ticăloşie. Lumea a ieşit în stradă ca să protesteze împotriva hoţiei. Locul hoţului e la puşcărie. Nu în fruntea mesei şi nu în capul ţării”, spune filosoful într-un material video publicat pe Facebook.
Mihai Şora îi îndeamnă pe oameni să iasă în stradă. „Dragii mei, ne adunăm, ne organizăm, rezistăm”, a scris el.
Mircea Cărtărescu, scriitor, a mers în Piaţa Victoriei pentru că el crede că „Revoluţia română din 1989 continuă azi. Stat de drept şi justiţie liberă, asta cer oamenii. Fără condamnaţi penal în politică!”.
Mircea Cărtărescu şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie, ies în stradă de 10 zile. „Să te obsedeze tot felul de indivizi care n-ar trebui să aibă nici cea mai mică legătură cu viaţa ta? Să nu mai scrii un rând, să nu mai citeşti, să te gândeşti numai la când vor da o dată înapoi ticăloşii? În U.E vreau viitor/ Nu-n colhoz sau pe ogor; Tăriceanu, n-ai ruşine/ Tragi la Rusia că ţi-e bine; Comunisme nu mai vrem/ Libertatea-i dar suprem; Vreau guvernul asanat/Fără hoţi şi fără blat; Dragnea, oamenii-s în stradă/ Între bare să te vadă; ...Şi tot aşa, rulate insomniac, de parcă n-aş fi plecat deloc din Piaţă”, a scris Ioana Nicolaie.
Poetul şi prozatorul T. O. Bobe a mers şi el în Piaţa Victoriei. „La frig, la vânt, la zăpadă se rezistă destul de uşor. Să vedem cum şi dacă o să rezistăm la dezamăgire, zădărnicie, la lipsa de speranţă. Abia cu astea-i greu”, a scris el pe Facebook.
Florin Iaru a scris, de asemenea: „O explicaţie mai profundă a demonstraţiilor este furtul la vedere. Funcţionari publici care devin peste noapte nababi. Chichiţe avocăţeşti pentru care unul ia 3 ani pentru o găină şi-un clondir, iar altul, şase luni pentru un milion. De ce acum? Pentru că acum. A, şi sentimentul că legea îi acoperă ca o plapumă pe cei mai bogaţi…”
„Mai avem câteva bătălii de dus, două dintre cele trei masterminds care au planificat oroarea încă nu au plătit pentru ea - dar sunt sigur că OUG 13 nu se va mai întoarce. Vor mai fi alte războaie, e drept, trebuie să rămânem mereu în alertă pentru alte Blitzkrieguri ale Forţei Întunecate. Dar să nu vă îndoiţi de victoria asta. Am muncit din greu pentru ea - şi o merităm deplin. România a dovedit că strada e marea ei fabrică de anticorpi”, este mesajul scriitorului Radu Vancu de la Sibiu.
Şi actorii protestează
Victor Rebengiuc, care a împlinit 84 de ani vineri, le transmite mesaje de susţinere manifestanţilor: „Vreau să le spun că-i iubesc foarte tare, le admir determinarea şi regret că nu pot să fiu alături de ei, vârsta nu-mi permite, nu pot să stau multă vreme în picioare şi din cauza asta nu sunt prezent şi eu acolo, pentru că altfel aş fi fost acolo, aşa cum am mai fost de-atâtea ori, în alte ocazii. Îi iubesc din suflet şi le urez tărie, forţă şi determinare. Până la capăt”.
„Îmi place faptul că românii ies şi îşi manifestă dezacordul faţă de hoţiile care se întâmplă, încercând să fie ascunse, dar de fapt sunt foarte evidente", a completat cel care a jucat unele dintre cele mai pregnante roluri de-a lungul unei cariere de 60 de ani: Ilie Moromete, în „Moromeţii”, Tănase Scatiu, în „Tănase Scatiu”, locotenentul Bologa, în „Pădurea spânzuraţilor”, doctorul Mitică Poenaru în „Doctorul Poenaru”, Victor Petrini în „Cel mai iubit dintre pământeni”, Iancu Pampon în „De ce trag clopotele, Mitică?”, Ştefan Tipătescu în „O scrisoare pierdută” sau Niki Ardelean în „Niki Ardelean, colonel în rezervă” şi alte sute de roluri în teatru.
Tudor Chirilă a ieşit în stradă încă de la primele proteste, din Piaţa Universităţii. El a mers şi în Piaţa Victoriei, dar şi la manifestaţiile de la Timişoara: „Suntem toţi împreună, nu cred că se mai împarte ţara într-un oraş sau în altul. Timişoara şi Bucuresti devin acelasi lucru prin voi”. „Mai devreme sau mai târziu toată lumea va realiza mizeria şi ticăloşia cu care această şleahtă de hoţi a operat”, a mai scris actorul, potrivit News.ro.