MENIU

Angela Merkel, APEL la comunitatea internațională pentru a MENȚINE dialogul cu talibanii din Afganistan: „Este dureros, dar trebuie să-i facem față!”

Angela Merkel, APEL la comunitatea internațională pentru a MENȚINE dialogul cu talibanii

Angela Merkel cere întregii comunități internaționale continuarea dialogului cu talibanii pentru protejarea situației în care se află populația din Afganistan. În același timp, cancelarul german a anunțat că Berlinul nu se va „feri” să aibă discuții cu talibanii.

„Obiectivul nostru trebuie să fie cel de a păstra cât mai mult posibil ce am realizat prin schimbările din Afganistan în ultimii 20 de ani. Acesta este un lucru despre care comunitatea internațională trebuie să discute cu talibanii”, a declarat Angela Merkel într-un discurs în fața parlamentarilor din Bundestag.

Faptul că talibanii s-au întors la putere este „dureros, dar trebuie să-i facem față”, a spus ferm Merkel, potrivit Deutsche Welle.

Progresele realizate de-a lungul anilor includ accesul la necesitățile de bază – 70% dintre afgani au acum acces la apă potabilă, față de 20% în urmă cu zece ani. Iar nouă din zece persoane au curent electric, față de doar două din zece în 2011, relatează agerpres.ro, care citează AFP.

„Multe lucruri în istorie necesită mult timp. De aceea, nu trebuie să uităm și nu vom uita Afganistanul”, a mai spus Merkel.

„Pentru că, chiar dacă nu pare așa în aceste clipe amare, rămân convinsă că nicio forță sau ideologie nu se poate opune dorinței de dreptate și pace”, a declarat Merkel în Bundestag.

Cancelarul a mai spus că Germania va continua să îi sprijine pe afgani și după termenul limită de 31 august. Merkel a declarat că Germania va încerca în continuare să îi ajute pe afganii care au lucrat cu soldații săi și cu organizațiile de ajutorare și care doresc să părăsească Afganistanul chiar și după expirarea termenului limită.

Ajutorul umanitar pentru Afganistan, SUPLIMENTAT de Germania cu 500 de milioane de euro

Avioanele militare germane au salvat până în prezent peste 4.600 de persoane, inclusiv cetățeni germani și lucrători locali de sprijin, potrivit Ministerului german al Apărării.