Alex Coita: „Țara merge bine. Cîțu e tot premier, Iohannis se plimbă în continuare, iar PSD tot vrea să intre la guvernare”
Analistul politic Alex Coita face o analiză cu tentă comică a ultimelor două luni și spune că țara merge mai bine de când e criză politică.
„Avem, totuși, o stabilitate. Parcă merge țara ma bine, din septembrie. Parcă avem o stabilitate, în sensul că Florin Cîțu e în continuare premier, Iohannis se tot plimbă, iar PSD tot vrea la guvernare. Avem nevoie de un guvern și sper să trecem și de această perioadă și să avem un guvern pe bune, cu puteri depline.
Cei care au lansat termenul conducere rotativă s-au gândit la alternanța lui Carol I. Dacă președintele Iohannis reușeșete să intre în istorie cu o moștenire egala măcar cu cea a regelui Carol I, atunci merită felicitările noastre. Totuși, creșterea economică pe hârtie seamănă cu cele comuniste. Problemele cetățenilor sunt reale și să nu ne ducem în greșeala conducerii comuniste. Și în Statele Unite arată bine pe hârtie creșterea economică, dar încrederea consumatorilor este la cel mai scăzut nivel de după criza economică din 2008. Principala lor misiune, a noului guvern, este să afle dacă asistăm o polarizare tot mai mare a banilor în jurul celor bogați și o sărăcire a celor de jos. Această coaliție conține și un mare pericol. Dacă nu sesizează că miza este să unești, ca să ai prosperitate, atunci se va genera o supapă pentru toate nemulțumirile românilor, iar politicienii vor vedea că marea coaliție va deveni victima lipsei de coalizare a oamenilor. Nu se poate merge la infinit cu politica de dezbinare. Opțiunile românilor se vor duce către alte formațiuni politice, cu consecințe grave. Marele proiect asumat, al celor de la guvernare, este săp cheltuiască banii din PNRR. Miza ar trebui să fie dezvoltarea economică a României comparabil cu statele din Vest și crearea unei identități naționale, dar fără un naționalism extremist. Dacă ne uităm la momentul 1989, parcă nu o ducem atât de rău față de ce trăiam atunci. Frustrat este că avem capacitatea de mai mult, dar nu facem. Statele din Vestul Europei au mult mai puține resurse decât noi, dar sunt cu mult peste România. La 14 ani de la aderarea la UE ne bucurăm că suntem peste Bulgaria, o țără pe jumătatea noastră și fără resurse”, a declarat analistul Alex Coita.