MENIU

Aeroportul Băneasa se va redeschide până la finalul anului

Al treilea cel mai vechi aeroport din lume se redeschide până la finalul acestui an, dau asigurări oficiali din Ministerul Transporturilor! Aerogara bucureșteană ”Aurel Vlaicu” va avea un flux de 10 ori mai mare de pasageri pe an decât acum. Terminalul a fost deja consolidat la exterior, iar lucrările ar trebui să înceapă și la interior în următoarele două luni. Costurile se ridică la peste 11 milioane de euro. 

Aeroportul ”Aurel Vlaicu”, 2019. Doar câteva avioane private și cele care au nevoie de reparații mai aterizează aici. De șapte ani, zborurile comerciale nu mai au acces pe pista de 3,2 kilometri a aerogării, iar mare parte din terminal este în paragină. 

Aeroportul Băneasa este cel mai vechi din țara noastră. Compania care îl administrează intenționează să-l modernizeze până la finalul acestui an. Deja terminalul a fost consolidat la exterior. Acum ne aflăm în zona de sosiri, iar aici ar urma să fie un restaurant pentru viitorii călători. 

Licitația a fost deja lansată pentru modernizarea a două dintre cele trei corpuri ale terminalului. 

"Data limită pentru depunerea ofertelor este 24 iulie, luna aceasta. Aeroportul va fi adus la nivel vizual așa cum arăta în anul 1952, când a fost inaugurat. Va îngloba însă tehnologia la nivelul anului 2020.", spune Valentin Iordache, purtător cuvânt CNAB.

Potrivit contractului, lucrările ar trebui să se încheie în mai 2020, dar oficiali din Ministerul Transporturilor spun că aeroportul ar putea fi deschis chiar la finalul acestui an. Aici ar trebui să aterizeze și avioanele echipelor care participă la turneul UEFA EURO 2020. La încheierea lucrărilor, va crește și capacitatea. De la doar 30 la 330 de pasageri pe oră. Adică, vor putea ateriza și aeronave de mărimi mari, cum este Boeing 737. 

"Arhitectul care a proiectat clădirea terminalului în anii 40 a introdus și anumite simboluri vechi: simbolul dacic al soarelui pe balustrada de la etajul 1 al terminalului.", spune Iordache, purtător cuvânt CNAB.

Celebra marmură românească de rușchița, piatra travertin sau simbolul ”roza vânturilor” vor fi și ele înlocuite, dar cu elemente originale, astfel încât aerogara să arate ca în ziua inaugurării. Excepție vor face sistemele de securitate și sistemul de încălzire/răcire al terminalului. Lucările, promise din 2012, costă peste 11 milioane de euro, iar banii vin din surse proprii ale companiei ce administrează aeroportul. 

Mai multe articole despre:
Aeroport Băneasa