MENIU

ACUZAȚII: Director executat în Guvern după ce a demascat furtul - Omul este persecutat

ACUZAȚII: Director executat în Guvern după ce a demascat furtul

Un director din Secretariatul General al Guvernului a demascat rețeaua care vrea să pună mâna pe banii din PNRR pentru reabilitarea Palatului Victoria. Ștefan Jicol a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție pe numele superiorilor săi și de atunci a început execuția acestuia. Jicol susține că premierul Ciucă a fost șantajat pentru a putea fi revocat din funcție de cei pe care el i-a demascat acum. Secretariatul General al Guvernului a răspuns la aceste acuzații, în urma solicitării făcute de jurnaliștii Realitatea Plus. 

Ștefan Jicol, director în Secretariatul General Al Guvernului: „Au dat o hotărâre de guvern ca să scapi de un avertizor de integritate, să îmi desființeze postul, director din cel mai importantă direcție din SGG.

În cazul acestei hg de guvern avem, din 8 decembrie, 2 ministere foarte importante, le-au scris negru pe alb că încalcă legea.

Am făcut și o plângere penală în acest sens, este inadmisibil ca legile, vorbim de legi, nu de o decizie a primarului. A fost un șantaj la adresa premierului că nu îi trec bugetul pentru că tovarășii au condiționat trecerea bugetului prin guvern, inclusiv de organizarea sgg prin care postul de director al lui Ștefan Jicol să fie desființat”.

Reacția Serviciului de Comunicare cu Cetățenii

„Urmare a solicitării dumneavoastră privind emiterea unui punct de vedere cu privire la afirmațiile lansate în spațiul public de către domnul Ștefan Jicol, din respect pentru demersul dumneavoastră jurnalistic și pentru corecta informare a opiniei publice, vă comunicăm următoarele:

1. Cu privire la afirmațiile privind așa-zisa "deturnare" a 44 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, acestea au făcut deja obiectul unor verificări efectuate de instituțiile statului cu atribuții legale în acest sens, după cum urmează:

- Autoritatea de Audit a Curții de Conturi a României a desfășurat o misiune de verificare a aspectelor apărute în spațiul public care a constatat că acestea nu corespund realității.

- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a derulat o verificare a acestor afirmații, rezultatul că, de asemenea, acestea nu corespund realității.

- Conducerea Secretariatului General al Guvernului a dispus efectuarea unor verificări interne de către Serviciul Control și Analiză Oportunități, verificări al căror rezultat a fost de asemenea că afirmațiile nu se confirmă.

Mai mult, vă informăm că în prezent, la nivelul Secretariatului General al Guvernului se desfășoară o misiune a Curții de Conturi a României care vizează activitatea SGG în anul 2022, ocazie cu care conducerea SGG a formulat o solicitare privind verificarea, în cadrul acestei misiuni, și a aspectelor prezentate în spațiul public de către domnul Ștefan Jicol referitoare la așa-zisa "deturnare" a 44 de milioane de euro din bugetul PNNR, urmând ca rezultatul acestora să fie comunicat ulterior, la finalizarea misiunii.

Precizăm că, la data formulării în spațiul public a acestor grave afirmații de către domnul Ștefan Jicol, singura plată efectuată de către Secretariatul General al Guvernului prin Comisia Europeană a fost în valoare de 1.02 milioane de euro către OCDE, aspect care confirmă, încă o dată, că afirmațiile nu au niciun fundament real.

Ca urmare articolelor de presă, la nivelul SGG s-a format o comisie care a solicitat domnului Jicol Ștefan să aducă dovezi în sprijinul celor afirmate în spațiul public, însă, până în prezent, acesta nu a transmis niciun document.

Menționăm că, în această perioadă, mai mulți funcționari publici din cadrul SGG au formulat mai multe sesizări la Comisia de Disciplină constituită la nivelul instituției, fiind afectați de acuzele defăimătoare.

Deși a fost citat în numeroase rânduri la Comisia de Disciplină, pentru a fi audiat, conform procedurilor legale, în legătură cu situația creată, dl. Ștefan Jicol nu a dat curs invitațiilor. De altfel, timp de 3 luni, persoana în cauză nici nu s-a prezentat la serviciu.

2. Cu privire la speculațiile privind încercarea demiterii acestuia pe motiv ca "ar fi deranjat conducerea SGG", și aceste afirmații sunt lipsite de temei întrucât demiterea acestuia din funcția publică nu se face de către conducerea SGG, decât în cazurile expres prevăzute de lege.

3. Cu privire la desființarea funcției de director general deținută de acesta, precizăm că prin Nota de fundamentare care a însoțit actul normativ privind reorganizarea SGG, a fost motivată decizia, în sensul că desființarea direcţiilor generale, măsură luată la nivelul instituției, s-a realizat în vederea creării unor structuri mai flexibile, profesionale, a fluidizării procesului decizional, respectiv în aplicarea unui management eficient”, a transmis Serviciul Comunicare cu Cetățenii.

Mai multe articole despre:
director sgg hotarare