MENIU

 6 pași pentru renovarea cu succes a băii (P)

6 pași pentru renovarea cu succes a băii (P)

Renovarea unei băi este un proiect pe care nu poți să-l demarezi fără să ai un plan foarte bine pus la punct, cu fiecare lucrare pe care vrei s-o efectuezi și fiecare etapă pe care trebuie să o parcurgi.

Iată care sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a fi pe deplin mulțumit de rezultatul final! 

Detalii preliminare

Până să arate cum îți dorești, baia trebuie să fie funcțională, așa că înainte de a trece la renovare, trebuie să pui pe foaie detaliile importante în funcție de care vei realiza lucrările. În primul rând, ia în considerare numărul de persoane care vor folosi baia, cât timp vor petrece în baie în diferite momente din zi și dacă ai de gând să locuiești în casa respectivă tot restul vieții sau intenționezi să te muți la un moment dat.

Spre exemplu, dacă plănuiești să vinzi locuința în câțiva ani, nu are rost să investești foarte mult în modernizarea sa, fiind de preferat să te concentrezi pe reparații și înlocuirea instalațiilor uzate. 

Cum vrei să arate baia

Odată stabilite detaliile de mai sus, trebuie să te decizi ce va presupune renovarea băii. Dacă ți-ai propus o schimbare radicală, trebuie să ai deja formată o imagine despre cum vrei să arate baia, ce culoare să aibă gresia și faianța, ce modele de obiecte sanitare vei instala, unde să fie amplasate spațiile de depozitare și orice alte detalii importante. 

Ține cont de dimensiunile și poziționarea instalațiilor sanitare

Planul băii trebuie întocmit începând de la poziționarea căzii, a chiuvetei și a vasului de toaletă. Acestea sunt destul de dificil de mutat din locul lor inițial, pentru că depind de racordarea la instalația sanitară și la rețeaua de scurgere către canalizare. Nici nu îți sugerăm să încerci acest lucru, dar dacă este cazul, poți înlocui obiectele sanitare.

Trebuie să fii însă foarte atent la dimensiunile produselor pe care le comanzi, pentru că altfel riști ca acestea să nu se potrivească în spațiul pe care îl ai la dispoziție.   

Calculează bugetul

După ce ai pus la punct întregul plan de renovare, este momentul să calculezi cât te va costa toată distracția. Pentru asta, trebuie să știi exact ce materiale de construcție îți trebuie și în ce cantitate precum și prețurile obiectelor sanitare pe care vei să le instalezi, în locul celor vechi.

Cu lista de cumpărături în față, fă un studiu de piață și găsește ofertele cele mai convenabile, apoi fă calculul total. Ideal ar fi să cumperi tot ce ai nevoie de la un singur furnizor, pentru că astfel poți beneficia de un discount important. 

Mâna de lucru

Renovarea radicală a băii nu este o treabă pentru amatori, pentru că presupune intervenția unei echipe de specialiști cu mai multe calificări. De exemplu, meseriașul care va pune faianța și gresia nu poate să se ocupe și cu schimbarea instalațiilor sanitare la fel cum nici instalatorul nu poate să se ocupe de instalația electrică.

Prin urmare, apelează la profesioniști cu o experiență vastă în domeniul lor de activitate, care îți pot da și sfaturi utile în ceea ce privește proiectul de renovare.

Hidroizolația

Este total greșită părerea că placarea pereților cu gresie și faianță este suficientă pentru a asigura hidroizolația băii, iar când renovezi, nu trebuie să cazi în această capcană. Plăcile ceramice sunt impermeabile și rezistente la umezeală, însă rosturile chituite dinte ele nu au aceste proprietăți. De aceea, pentru a preveni apariția igrasiei și a mucegaiului, precum și a altor neplăceri pricinuite de infiltrații trebuie să folosești produse pentru hidroizolație. Nu este nevoie să hidroizolezi toată baia, ci doar pardoseala, apoi peretele adiacent căzii sau cabinei de duș.

Acestea ar fi aspectele principale de care trebuie să ții cont atunci când îți renovezi baia, iar un ultim sfat ar fi să nu te apuci de treabă decât în momentul în care ești sigur că ai la dispoziție întreg bugetul necesar pentru a duce proiectul la bun sfârșit.

Mai multe articole despre:
renovare baie