MENIU

5 decese de la debutul vaccinării anti-COVID în România, toate clasificate drept coincidențe

Raport despre vaccinare

De la debutul campaniei de vaccinare în România s-au înregistrat 8 cazuri severe de reacții adverse postvaccinare indezirabile (RAPI), din care 5 au avut ca finalitate decesul paciențior. Potrivit raportului prezentat de Comitetului Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19, toate decesele au fost clasificate drept coincidențe. De la începutul campaniei au fost înregistrate 90 de reacții adverse, cele mai multe în urma serului AstraZeneca.

Pe lângă cele 5 reacții adverse severe în urma cărora pacienții au murit, alte două reacții severe, soldate cu infarct miocardic, au fost de asemenea catalogate drept coincidențe. Din cele 8 RAPI severe, una singură, un caz de șoc anafilactic, a fost declarat ca fiind legat de vaccinare.
La momentul publicării raportului se mai află în curs de investigare 90 de reacții RAPI (reactii adverse grave), dintre care 38 de cazuri cu posibilă afectare hematologică.
În perioada 27.12.2020 și 18.03.2021a fost raportat un număr de 8027 de RAPI, cu o rată de apariție de la 3,4 la la 1.000 de doze administrate.

Raportul mai arată că incidența reacțiilor adverse a fost considerabil mai mare în cazul vaccinări cu serul produs de AstraZeneca.

Raportul complet poate fi consultat AICI.