MENIU

120 de zile, termenul maxim în care instanța trebuie să pronunțe motivarea. Propunerea a trecut de comisia de resort din Senat

Decizie cruciala pentru Justiție

Termenul maxim în care instanța trebuie să pronunțe deciziile în procesele penale, odată cu motivarea, este de 120 de zile, a stabilit joi Comisia juridică a Senatului, care a dat raport de admitere cu amendamente pe un proiect de lege al USR-PLUS și PNL care prevedea ca termenul maxim să fie de 90 de zile. Inițiativa legislativă vine în contextul deciziei Curții Constituționale, care a stabilit ca decizia să fie pronunțată odată cu motivarea, ceea ce a stârnit o dispută aprinsă în sistemul judiciar. 

Comisia Juridică a amendat joi forma iniţiatorilor, în sensul că, de la încheierea procesului, judecătorii au la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile (faţă de 90 de zile cât prevedea propunerea legislativă în forma iniţiatorilor) pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor, potrivit Agerpres.ro.

Forma inițială a fost contestată de către magistrați, care au susținut că termenul de 90 de zile este mult prea strâns pentru motivarea hotărârilor judecătorești.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, crede că proiectul va trece rapid de plenul ambelor camere ale Parlamentului, iar votul în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, va fi dat după publicarea motivării deciziei Curţii Constituţionale.

În prezent, motivarea trebuie redactată într-un un termen de 30 de zile de la pronunțarea deciziei, termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile, potrivit Legii 304. În realitate, s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate de către instanță și după un an de la pronunțarea lor.