Dacă mulți dintre alegătorii lui Donald Trump așteptau de la acesta să aducă în administrație oameni cu care să se poată identifica, din afara establishmentului economic și politic, atunci vor avea o mare dezamăgire.
Printre numele cheie din guvernul viitorului președinte se află miliardari și personaje de la vârful unor companii importante, precum ExxonMobil sau GoldmanSachs, care și-au demonstrat până acum susținerea pentru dereglementare în afaceri sau pentru sporirea veniturilor celor bogați. Pe partea de Securitate națională și Apărare, vorbim despre ultraconseravatori.
Iată o scurtă listă:
Departamentul de Stat - Rex Tillerson
''Tenacitatea sa, ampla sa experiență și înțelegerea profundă a geopoliticii îl fac (pe Rex Tillerson, n.r.) o alegere excelentă pentru funcția de secretar de stat. El va promova stabilitatea regională și se va concentra pe interesele esențiale de securitate națională ale Statelor Unite'', a menționat Donald Trump într-o declarație dată publicității de echipa sa de tranziție.
La conducerea gigantului petrolier ExxonMobil, Rex Tillerson (64 de ani) a coordonat operațiuni în mai mult de 50 de țări.
În 2011, ExxonMobil a semnat un acord cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, pentru explorare comună de petrol și producție. De atunci, cele două companii au încheiat zece acorduri joint-venture pentru proiecte în Rusia. Tillerson și-a construit legături strânse cu Igor Sechin, directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, care este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.
Secretarul Trezoreriei - Steven Mnuchin
Mnuchin, 53 de ani, a fost șeful financiar al campaniei lui Trump. Și-a început cariera la Goldman Sachs, unde a devenit și partener. Este cunoscut și ca finanțator al mai multor filme de succes de la Hollywood, precum "X-Men" sau "Avatar".
Ca șef al Finanțelor în administrația Trump, Mnuchin ar juca un rol important în a da direcția politicilor economice, inclusiv a propune măsuri de reducere a impozitelor, de creștere a investițiilor în infrastructură și a implementa schimbări în comerțul extern. Ar mai putea avea de asemenea un rol important în a pune în aplicare planul lui Trump de a renunța la acordul cu Teheranul și la reluarea relațiilor diplomatice cu Havana și a impune sancțiuni și Iranului și Cubei.
Departamentul Apărării - James N Mattis
Mattis este o persoană admirată în cadrul marinei, fiind cunoscut pentru modul dur de exprimare, neîncrederea față de Iran și experiența pe câmpul de luptă în Irak și Afganistan.
În timp ce nominalizarea acestui general în rezervă de 66 de ani ar fi probabil populară în rândul forțelor americane, dintre care mulți îl cunosc sub porecla "Câinele turbat", măsura ar trebui să depășească un obstacol birocratic.
Deoarece s-a retras din armată doar în 2013, Mattis ar avea nevoie de o derogare din partea Congresului, care ar trebui să renunțe la condiția ca un secretar al apărării să fi fost civil cu cel puțin șapte ani înainte de a a prelua o funcție la vârful Pentagonului. Rezultatele sale impresionante pe câmpul de luptă ar putea totuși să îi descurajeze pe senatorii democrați să încerce să blocheze nominalizarea sa.
Departamentul pentru Securitate Internă - John F Kelly
John Kelly este fostul șef al Comandamentului Sudic al SUA până la începutul acestui an. Este al treilea general pe care Trump l-a ales pentru o funcție importantă în administrația sa, precizează Reuters
CIA - Mike Pompeo
Republicanul Mike Pompeo, 52 de ani, este membru al Camerei Reprezentanților a Congresului, din partea statului Kansas, remarcându-se ca un adversar vehement al regimului iranian și al acordului internațional în domeniul nuclear semnat cu Teheranul.
A fost membru al comisiei de anchetă — dominată de republicani — asupra atacului împotriva misiunii americane la Benghazi, Libia, în 2012, în care au fost uciși patru americani, printre care ambasadorul Chris Stevens.
Într-un raport de 800 de pagini, după doi ani de anchetă, comisia a acuzat-o pe Hillary Clinton, la momentul respectiv secretar de stat, că a minimalizat amenințarea jihadistă în Libia.
Șef de promoție în 1986 la West Point, prestigioasa academie militară americană, Mike Pompeo a părăsit armata în 1991, după care a studiat Dreptul la Havard, apoi s-a lansat în afaceri, fondând Thayer Aerospace, o firmă aeronautică pe care apoi a vândut-o.
În 2010 a câștigat un loc în Camera Reprezentanților, cu susținerea fraților Koch, influenții miliardari conservatori.
Procuror General - Jeff Sessions
Senatorul ultraconservator Jeff Sessions, 69 de ani, reprezintă statul Alabama din anul 1997 și s-a făcut cunoscut în timpul președinților lui George W. Bush și Barack Obama prin opoziția față de mai multe proiecte de regularizare a situației imigranților ilegali. De altfel, imigrația ilegală a fost una din principalele teme de campanie ale lui Donald Trump, care a promis expulzarea celor 11 milioane de persoane care s-ar afla în mod clandestin pe teritoriul SUA.
Jeff Sessions s-a arătat favorabil reducerii de cheltuieli și unei abordări mai ferme a combaterii infracționalității, dar rămâne o personalitate controversată din cauza unor afirmații rasiste din urmă cu câteva decenii. În 1986, pe când era procuror în Alabama, i-a reproșat unui avocat alb că 'își face de rușine rasa' pentru că a apărat un client de culoare. Candidatura sa la un post de judecător federal a fost, caz rar, respinsă după o audiere la Senat, din cauza acestui gen de declarații.
Sessions îi va aduce însă lui Donald Trump cunoașterea sa fină a mecanismelor de putere de la Washington.
Numirea sa ca procuror general va trebui aprobată de Senat.
Consilier pentru Securitate națională - Mike Flynn
Generalul în retragere Michael Flynn, 58 de ani, va fi cel care va prelua postul de consilier pentru Securitate națională de la Casa Albă, după ce a condus serviciul de informații militare (Defense Intelligence Agency, DIA) între 2012 și 2014. Flynn a fost unul din puținii exponenți ai establishment-ului militar american care l-a susținut pe Trump în campania electorală.
Michael Flynn a susținut o linie foarte agresivă împotriva extremismului islamic, acuzând administrația Obama că se arată prea puțin energică în fața acestei amenințări.
În schimb, a apărat o apropiere de Moscova și Beijing, afișându-se alături de președintele rus Vladimir Putin cu prilejul unui dineu la Moscova, în decembrie 2015. 'Avem o problemă cu islamismul radical și cred că putem colabora cu rușii împotriva acestui inamic', a explicat el pentru Washington Post în această vară.
După numirea în fruntea DIA de către Barack Obama în 2012, Flynn a fost constrâns să demisioneze doi ani mai târziu, pe fondul unor nemulțumiri interne și al conflictelor cu administrația americană.
Numirea sa în postul de consilier pentru securitate națională nu are nevoie de aprobarea Senatului.
Agenția pentru protecția mediului - Scott Pruitt
Scott Pruitt este renumit pentru vederile sale conservatoare și pentru pozițiile ferme luate împotriva reglementărilor de mediu impuse tocmai de agenției pe care o va conduce.
Departamentul pentru Muncă - Andrew Puzder
Andrew Puzder este deținătorul unui lanț de restaurante. Despre el, Trump a spus că este "cunoscut pentru că se luptă pentru drepturile angajaților". Puzder se opune însă creșterii salariului minim.
Departamentul pentru Comerț - Wilbur Ross
Un investitor cu o avere de 2,9 miliarde de dolari. Este un critic al acordurilor comerciale. Este catalogat drept "vultur" și "rege al falimentului", deoarece s-a specializat în extragerea de profituri de pe urma afacerilor aflate în faliment.
Milionarul Wilbur Ross deține companii care arată potențialul de creștere al unui comerț intens pentru firmele americane, dar ilustrează și potențiale dezavantaje pentru muncitorii americani. În industrii clasice, precum cea a oțelului, Ross a beneficiat de politicile protecționiste și chiar și adversarii lui recunosc că omul de afaceri a salvat uzine care nu mai funcționau și care ar fi dat faliment dacă nu le-ar fi preluat el.
Însă în ultimii 15 ani, compania fondată de Ross a cumpărat firme în pragul falimentului și le-a reabilitat, de cele mai multe ori scoțând profit prin vânzarea către investitori străini. Ross a construit și fabrici în afara SUA, un fenomen pe care Donald Trump a promis să-l descurajeze.
În calitate de secretar pentru Comerț, Ros se va ocupa de o multitudine de agenții cu atribuții de la a impune limite în importul de textile până la a impune taxe vamale pentru diverse produse.
Departamentul pentru Transporturi - Elaine Chao
Este fiica unui magnat din domeniul transportului naval, a făcut parte din board-ul mai multor companii precum News Corp, Wells Fargo, Ingersoll Rand și Vulcan Materials.
Născută la Taipei, Elaine Chao a deținut portofoliul Muncii în administrația lui George W. Bush, între 2001 și 2009, devenind, atunci, prima femeie de origine asiatică dintr-un executiv al SUA. Ea este și singurul membru al cabinetului care a rămas în funcție pe durata ambelor mandate ale lui Bush, menționează postului american CNBC. Elaine Chao este soția liderului majorității din Senat, Mitch McConnell.
În campania electorală, Donald Trump a deplâns starea în care se află aeroporturile, podurile și drumurile din America și a promis că refacerea infrastructurii va fi în prim-planul programul său de creare de locuri de muncă, se arată într-un comentariu publicat de Los Angeles Times.
Experiența și relațiile dobândite de Elaine Chao pe durata mandatelor sale succesive în administrația Bush și poziția pe care soțul ei o ocupă în Senat "ar putea juca un rol important în negocierea unui buget pentru infrastructură", mai indică sursa citată.
Consilier pe probleme de reglementare și reformă - Carl Icahn
Magnatul de pe Wall Street Carl Icahn a fost numit consilier al lui Donald Trump pe probleme de reformă de reglementare, ceea ce îi dă faimosului investitor un cuvânt greu de spus legat de modul în care industria în care activează este monitorizată, scrie USA Today, citat de ZF.ro.
Icahn îl va consilia pe Trump pe probleme de reglementare în calitate de persoană fizică, nu ca angajat federal, şi nu va avea îndatoriri specifice, potrivit unui anunţ făcut de echipa de tranziţie a lui Trump. Totuşi, este clar că Trump şi Icahn au o agendă comună: reducerea regulilor.
”Sub mandatul preşedintelui Obama, oamenii de afaceri din America au fost schilodiţi de peste 1 miliard de euro din cauza noilor reglementări, şi peste 750 de miliarde de ore de muncă din cauza birocraţiei”, a spus Icahn. ”Este timpul să scăpăm de reglementarea excesivă şi să lăsăm antreprenorii noştri să facă ce ştiu mai bine: să creeze joburi şi să susţină comunităţile”, a adăugat el.
Departamentul pentru Educație - Betsy DeVos
Betsy DeVos, în vârstă de 58 de ani, este cunoscută pentru poziția sa fermă privind dreptul părinților de a alege pentru copii între școlile publice, cele private sau educația la domiciliu. De asemenea, ea s-a implicat în opere de binefacere alături de soțul ei, Dick DeVos, unul din moștenitorii averii lui Rick de Vos, estimată în 2016 de revista Forbes la 5,4 miliarde de dolari, a 88-a din Statele Unite.
În comunicatul prin care a anunțat numirea, Donald Trump a afirmat: "Sub conducerea ei, vom reforma sistemul școlar american și vom elimina birocrația care ne handicapează copiii, pentru a putea asigura tuturor familiilor o educație și o ofertă de școli de nivel mondial".
Reluând sloganul de campanie al lui Trump, "Make America Great Again!" (Să redăm măreția Americii), DeVos s-a declarat onorată că a fost desemnată să redea măreția educației, adaugă AFP. "Statu-quo nu este acceptabil în educație", a spus ea.
surse: Agerpres.ro, Guardian.co.uk