Bogdan Antonescu, cercetător Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Octoelectronică, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat, la Digi24, că este greu de făcut o prognoză cu o zi înainte de tornadă.
„Se pot estima doar condiţiile care pot duce la tornade. Meteorologii se pot uita doar la condiţii care pot duce la furtuni care pot duce la tornade”, a explicat Bogdan Mateescu.
El a spus că a mai fost o tornadă în Bucureşti, în 1985, destul de puţin intensă, dar care a produs câteva pagube.
„Se poate produce o tornadă în Bucureşti, dar o prognoză cu o zi înainte e greu de făcut. Se poate da o prognoză de probabilitate de apariţie a unor furtuni care pot duce la tornadă. La punct fix, în Bucureşti sau în anumite puncte e extrem de dificil, nici Statele Unite nu au un asemenea sistem. Cu o zi înainte se pot identifica zonele unde pot avea loc fenomene severe, apoi intră în funcţie partea de monitorizare a fenomenelor severe. Sunt necesare până la 15 – 16 minute în avans pentru o tornadă cu precizie. O jumătate de oră spune doar aria în care se poate produce fenomenul respectiv”, a declarat Bogdan Mateescu.
Potrivit acestuia, aceste fenomene nu sunt aşa de rare cum avem impresia: „Am avut între 1822 şi 2013, un număr de 129 de tornade în România. Nu e un fenomen extrem de rar."