Update 15.10: Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că luni, de la ora 15,00, va avea loc o sesiune parlamentară extraordinară în care se va dezbate și vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal transmisă de șeful statului, Klaus Iohannis.
Teodorovici: Sunt de acord cu măriri salariale la tot sectorul bugetar. Luni discutăm cu profesorii
Update 12:20. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat că cele două măsuri, reducerea TVA la 20% şi eliminarea supra-accizei, au fost convenite de partide, în urma discuțiilor:
"Am avut discuţii pe Cod Fiscal, s-a ajuns la luarea a două măsuri: TVA redus la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi eliminarea supra-accizei de la 1 ianuarie 2017", a spus acesta.
Ministrul a mai declarat că deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2% în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, fiind o diferenţă de 0,5-0,6% din PIB faţă de primele estimări ale Guvernului:
"Cifrele de astăzi, în urma discuţiilor pe cele două măsuri, sunt aproximative. Undeva la 0,5-0,6% este reducerea deficitului faţă de ce era estimat iniţial, deci 2% va fi deficitul, deci nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal", a declarat Eugen Teodorovici, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii partidelor, scrie Mediafax.
Ministrul de Finanţe a spus că impactul bugetar al eliminării taxei pe construcţii speciale este de 1 miliard de lei, în timp ce impactul eliminării supraaccizei va fi de 2,7 miliarde de lei, fără TVA.
Pe de altă parte, Teodorovici a spus că PNL a cerut, pe lângă TVA de 20% şi amânarea eliminării supraaccizei, şi ca Guvernul să vină trimestrial în Parlament pentru a prezenta ţintele bugetare.
"S-a solicitat ca în Parlament să facem o informare trimestrială din partea Guvernului vizavi de modul în care execuţia bugetului se realizează, pentru a şti exact dacă, într-adevăr, ţinta de deficit pe care ne-o asumăm să fie respectată", a spus ministrul.
Reprezentanţii partidelor propun, în urma discuţiilor tehnice de joi, ca noul Cod Fiscal să prevadă o o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017.
Update 12:10. "A existat o cerere de examinare a Codului, vom avea o sesiune extraordinara. Principala modificare este aceea ca avem o scădere a TVA de 20%, de la 1 ian 2016, iar de la 1 ianuarie 2017, va fi o scădere de 19%", a precizat ministrul Eugen Nicolicea, dupa consultări.
Disensiuni între Ponta şi Tăriceanu. Şeful Senatului nu vrea mărirea salariilor medicilor
Update 11:30: Potrivit unor surse, supra-acciza la carburant ar putea să fie eliminată din 2017. Pe de altă parte, şi taxa se stâlp va fi eliminată din 2016.
Din partea PSD participă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Liberalii sunt reprezentaţi de vicepreşedintele comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, şi de secretarul general Marian Petrache, iar UNPR de ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, şi de senatorul Haralambie Vochițoiu. UDMR este reprezentant de Iuliu Winkler, precum şi parlamentarii Erdei Doloczki Istvan şi Alexandru Vegh. ALDE l-a trimis la întâlnire pe vicepreşedintele Cătălin Beciu.
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la România TV, că în cadrul discuţiilor avute la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei să fie efectuată "la o dată ulterioară".
"Preşedintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcţii speciale - n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esenţiale, ci TVA de 20% şi restul prevederilor. La fel şi guvernatorul, dar decizia aparţine Parlamentului", a declarat premierul, într-o intervenţie telefonică la România TV, fără a face alte precizări cu privire la discuţiile de miercuri de la Palatul Cotroceni, explicând că nu vrea să vorbescă în numele preşedintelui Iohannis şi a guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
Potrivit unor surse, la întâlnirea de la Cotroceni de miercuri, a participat şi vicepremierul Gabriel Oprea. Negocierile din aceste zile vizează sesiunea extraordinară din Parlament de săptămâna viitoare. Deputaţii şi senatorii vor stabili atunci dacă resping sau nu punctele de vedere ale şefului statului. Noua formă a Codului Fiscal, adoptată de Parlament, va fi trimisă apoi preşedintelui. Klaus Iohannis va fi obligat de lege să-l promulge.