România se pare că nu dispune de gaze de şist şi s-a bătut, astfel, pe ceva ce nu are, a declarat, duminică seara, în cadrul unei emisiuni televizate, premierul Victor Ponta.
El a susţinut declaraţia la Antena 3, după ce a arătat că România trebuie să fie independentă energetic şi să aibă propriile resurse off-shore şi convenţionale, iar moderatorul i-a propus ca "povestea cu gazele de şist" să fie amânată puţin, deoarece resursele existente în Marea Neagră asigură independenţa energetică a ţării pentru 30 ani, în timp ce gazele de şist reprezintă o temă controversată care aduce multe puncte defavorabile oricărui politician care o susţine.
"Oricum s-a amânat, pentru că...se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista", a spus Ponta, fără a dori să prezinte detalii, motivând că nu poate spune mai mult de atât.
El a precizat că gazele convenţionale din Marea Neagră sunt în explorare.
În luna iulie, compania Chevron a finalizat activităţile de explorare a gazelor de şist la sonda de la Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri, precizând atunci că informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor vor fi analizate pentru stabilirea potenţialului zăcământului.
Cozmin Guşă: Strategia energetică trebuie rescrisă
Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat la Realitatea TV declaraţia premierului Ponta precizând că, dincolo de impactul emoţional, anunţul are un efect practic direct, care constă în necesitatea rescrierii strategiei enrgetice.
"Nu l-am văzut pe premier, dar am citit monitorizarea emisiunii şi din acea monitorizare am văzut că în Victor Ponta şi-a cântărit foarte bine afirmaţiile. Felul în care a făcut această afirmaţie şi faptul că a repetat-o, ba chiar a întărit-o, ne arată că verdictul e unul serios. Dincolo de impactul emoţional, în special pentru telespectatorii Realitatea TV, care a mediatizat protestele împotriva exploatării gazelor de şist, aici e vorba despre lucruri srioase, unele legate de strategia energetică, care trebuie rescrisă, şi celelalte legate de angajamentele unor companii multinaţionale angajate în această direcţie a gazelor de şist", a spus Guşă.
"Din punct de vedere geoeconomic asta schimbă datele problemei, a investiţiilor. Ce rămâne în urmă, rămâne foarte multă energie consumată degeaba în mediul politic, foarte mulţi nervi şi stres al unor omeni din România care s-au văzut ameninţaţi. Afirmaţia mai arată totuşi o anumită problemă. Nu erau prea multe dovezi că gazele de şist ar exista şi atunci e posibil să fi fost doar un joc de scenă, precum privatizarea Oltchim", a spus consultantul politic.
În vreme ce a admis că afirmaţia lui Ponta ar putea să conteze electoral, Cozmin Guşă a subliniat că nu doreşte să o comenteze într-o astfel de cheie. "Afirmaţia trebuie analizată de către specialişti şi apoi trebuie modificată strategia energetică a României şi după aceea, după ce s-a terminat campania, o să ne dăm seama ce s-a întâmplat cu această energie irosită", a spus consultantul.