Victor Ponta a precizat, la ieşirea de la DNA, că din expertiză rezultă că a plătit statului român taxe cu 2000 de lei în plus, dar a refuzat, în schimb, să facă vreo precizare referitoare la prejudiciul cauzat: "Dau declaraţii când mă cheamă cu avocatul. Am plătit statului cu 2000 de lei în plus, dar nu îi mai cer înapoi", a susţinut premierul.
Pe de altă parte, DNA a anunţat într-un comunicat că prejudiciul cauzat de Victor Ponta este de 51 000 de lei, iar pentru recuperarea sumei, premierul are sechestru pe un apartament. Mai mult, Ponta are la rândul său un exemplar al expertizei financiar-contabile:
"Potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală reţinută în sarcina inculpatului Ponta Victor –Viorel se ridică la suma de 51.321,80 lei. Ca urmare a finalizării raportului de expertiză fiscală şi contabilă dispusă în cauză, la data de 19 august 2015, inculpatului Ponta Victor –Viorel i s-a înmânat un exemplar al expertizei şi i s-a comunicat faptul că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui apartament aflat în proprietatea inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului", se arată în comunicat.
Victor Ponta are sechestru pe un apartament, pentru recuperarea prejudiciului de 51 000 de lei
Sursa citată menționează că acest prejudiciu constă în obligațiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA 'Șova și Asociații', reprezentată de Dan Șova, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel'.
"Ajutorul a constat în aceea că Victor Ponta a pus la dispoziția contribuabilului SCA 'Șova și Asociații' înscrisuri falsificate (facturi și rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăți pentru prestarea unor activități juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA 'Șova și Asociații'. În realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională pentru SCA 'Șova și Asociații'. Practic, plățile făcute de SCA 'Șova și Asociații' către Victor Ponta, în cuantum de 181.439,98 lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA 'Șova și Asociații' și, în consecință, la plata către stat a unui impozit diminuat cu 51.321,80 lei, diferență ce reprezintă prejudiciul menționat", mai explică DNA.
Precizăm că Victor Ponta a sosit la DNA în jurul orei 10:50. Acesta a evitat să facă declaraţii ample în faţa presei. Ponta a venit direct de la sediul Guvernului, unde este programată o şedinţă a Executivului. Premierul a confirmat că expertiza din dosar este finalizată. În ceea ce privește eventuale declarații, el a arătat că procurorul de caz va decide în acest sens.
Victor Ponta, huiduit la intrarea în sediul DNA. Reacţia premierului, incalificabilă
Reamintim că în luna august erau aşteptate rezultatele expertizei financiar-contabile cerute de DNA în dosarul "Turceni-Rovinari", iar surse din sfera politică şi chiar din apropierea justiţiei susţin că e posibil să aflăm că va fi trimis în judecată.
În acest dosar, Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Faptele s-ar fi petrecut în perioada în care acesta era avocat.
Pe 13 iulie, Direcţia Naţională Anticorupţie a pus sechestru pe averea lui Victor Ponta. La momentul respectiv, s-a prezentat la sediul DNA, în cârje, însă a refuzat să facă declaraţii în faţa procurorilor. A stat mai puţin de o jumătate de oră şi a ieşit spunând că se va întoarce în luna august, deoarece procurorul a dispus o expertiză financiar-contabilă.
Victor Ponta, inculpat oficial. DNA pune sechestru pe avere
Potrivit DNA, în baza unei convenţii între casa sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova, Victor Ponta a emis 17 facturi, în valoare de 181.440 lei. Sumele aferente facturilor reprezentau cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale. Potrivit aceleiaşi surse, Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în baza convenţiei de conlucrare.
Cu banii obţinuţi de la casa de avocatură a lui Dan Şova, Ponta a cumpărat două apartamente într-un complex din Capitală.
În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns în faţa procurorilor DNA, care l-au anunţat că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul Turceni - Rovinari şi ar fi fost săvârşite în perioada în care Ponta a fost avocat. DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, în 8 iunie.
În 14 iunie, când trebuia să meargă la DNA pentru a fi audiat în dosarul Turceni-Rovinari, Ponta s-a internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng. După externarea din spital, Ponta a decis să rămână în Turcia şi pentru tratamentul de recuperare, întorcându-se în ţară în 8 iulie, după o absenţă de aproape o lună. În perioada de absenţă a lui Ponta, conducerea PSD a fost preluată interimar de Rovana Plumb, iar Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.
La cinci zile după ce s-a întors în ţară, Ponta a anunţat, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democraţi şi postată duminică seara pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere" în PSD, până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse în justiţie. Ponta mai spunea că, dacă nu va avea nicio soluţie în justiţie, care să îi justifice nevinovăţia, "până la data congresului PSD", nu va mai candida la nicio funcţie şi va "lupta din simpla şi onoranta calitate de membru de partid".
Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova. Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, "pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia", spun procurorii anticorupţie.