Inițiatorii propunerii legislative au arătat că majorarea valorii tichetelui de masă este necesară deoarece impozitarea cu 16%, aplicată din 2010, a acestor tichete, precum și indexarea sporadică au condus la situația în care un singur tichet nu mai poate acoperi costul unei mese.
REDUCERI MARI DE PRETURI LA eMAG! CONSULTATI OFERTELE AICI.
"Valoarea actuală a unui tichet de masă, de 9,41 lei (înainte de impozitare), nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 13 lei, iar în zone cu economie precară cea mai ieftină masă de prânz costă 10 lei (în sistem de catering, nu la restaurant). Un număr de angajați se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziționarea unei mese", explică autorii propunerii legislative.
Potrivit argumentelor parlamentarilor, ultima indexare a tichetului a fost operată în mai anul trecut, cu doar 1%, respectiv de la 9,35 lei la 9,41 lei. Astfel, dacă la data introducerii tichetelor de masă, în 1998, ponderea acestora în salariul mediu brut era de circa 26% și de 97% din salariul minim brut, anul trecut ponderea lor a fost de 1% din salariul mediu brut, respectiv de 20% din salariul minim brut, potrivit Profit.ro.