Ei bine, poate nu ştiaţi despre păstârnac ceea ce vă vom spune noi acum, dar începem cu sfârşitul: nu-l mai ignoraţi, e o legumă-minune. Grecii antici şi romanii îl foloseau nu doar ca aliment cât mai ales ca leac. Mai încolo, în epoca medievală, înainte să descopere Columb cartoful pe contientul american, păstârnacul era unul dintre artiştii bucătăriei, fiind cultivat foarte frecvent.
Această legumă este bogată în vitaminele din grupul B, provitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina E, precum şi săruri minerale precum potasiu, fosfor și hidrați de carbon, proteine şi fibre alimentare de foarte bună calitate.
Totodată, conţine calciu, fier, mangan, seleniu și zinc, deşi în cantitate mai mică. Potrivit agenţiei naţionale de ştiri, Agerpres, păstârnacul are proprietăți depurative, curăță sângele, fiind un excelent drenor al ficatului și al rinichilor, şi este tonic pentru inimă și plămâni. Sucul din rădăcină reglează digestia, mărește apetitul, are acțiune expectorantă, analgezică, tonifiantă, este indicat în tratamentul afecțiunilor cardiace și în nevroze. Iar lista este departe de a se fi încheiat.
Este o sursă excelentă şi pentru medicina alopată. Din el se prepară preparate cu acțiune spasmolitică, este folosit la tratarea anghinei pectorale, a nevrozelor cardiace, a afecțiunilor tractului gastrointestinal și a căilor biliare. De asemenea, este recomandat în cazurile unor boli de piele. Păstârnacul este un excelent antioxidant, are eficacitate mare în tratarea reumatismului, sub formă de suc, înlocuieşte sarea şi este un substitut de glucide pentru diabetici. Totodată, reglează ciclul menstrual, are efect ca afrodisiac şi este des recomandat în curele de slăbire.
Cosumat ras, sau ca decoct de frunze, scade febra. În anumite regiuni din Marea Britanie, păstârnacul este un preparat tradiţional de Crăciun, fiind gătit în zeci de feluri. De asemenea, reprezintă dintre secretele crescătorilor de vite din Spania, deoarece păstrează aroma cărnii.
Un studiu efectuat de Universitatea din Newcastle arată că unii compuşi din păstârnac au funcție anti-inflamatoare, anti-fungică si anti-cancer, protejând împotriva celui de colon şi a leucemiei limfoblastice acute. Ce ne mai rămâne de spus? Iubiţi cu voce tare natura! Ne face bine!