"În urma moţiunii Guvernul a pierdut încrederea majorităţii parlamentare. Modul în care a căzut este unul democratic şi în deplin acord cu Constituţia", a spus preşedintele amintind de căderea guvernelor Roman sau Radu Vasile şi a făcut trimitere la "cei care vorbesc astăzi de democraţie".
"Aş dori să îi mulţumesc lui Emil Boc pentru curajul de a împinge reformele înainte, un prim-ministru responsabil care a suportat umilinţe şi din partea presei şi din partea politicienilor, dar şi-a dus neabătut mandatul de om cinstit şi responsabil faţă de România. Curajul de a-şi asuma răspunderea pe o legislaţie căreia România îi era demult tributară precum Legea educaţiei, Codul penal, Codul civil, Legea salarizării, Legea pentru desfiinţarea agenţiilor guvernamentale, Legea pensiilor care avea ca obiectiv stabilizarea sistemului de pensii românesc. Aş menţiona şi proiectele legislative pe care Guvernul le avea în pregătire şi aici mă refer la cele două coduri de procedură penală şi civilă care urmează să fie transmise în vederea raportului pe justiţie din luna ianuarie. Pentru curajul cu care a condus Guvernul, doresc să mulţumesc premierului Emil Boc pentru efortul dedicat reformării României", a spus Traian Băsescu.
"Situaţia politică a fost declanşată în urma unor calcule care vizau algerile prezidenţiale. Cred că au fost calcule greşite care nu au ţinut cont de interesul României. Şi aici fac precizarea legată de decenţa cu care premierul Emil Boc a cerut revocarea ministrului Internelor fără să dea detalii cu privire la mizeria care se instalase în acest minister şi la conducerea lui din afara structurilor statului. Dar practic demisia celor opt miniştri ai PSD a dat semnalul că lupta politică se mută de la interesul naţional în favoarea câştigării unor poziţii legate de alegerile prezidenţiale. Cred că partidele greşesc profund angajându-se într-o bătălie severă care nu are ca obiectiv interesul naţional, ci interesele de partid. În faţa realităţii pierderii sprijinului politic de către guvernul condus de Emil Boc, am invitat partidele la consultări aşa cum prevede Constituţia", a mai spus preşedintele care a citit din Legea fundamentală articolele 85 şi 103.
Traian Băsescu a precizat că niciunul dintre partide nu are majoritate absolută în Parlament. Şeful statului a mai anunţat că, în cadrul consultărilor, nu se va abate de la Constituţie şi că va încerca să evite criza politică în relaţia cu partidele parlamentare.