"Nu au existat divergenţe între România şi Ungaria. Fiecare ţară şi-a rezolvat problema minorităţilor aşa cum a considerat că este potrivit faţă de realităţile din România, respectiv din Ungaria. Există o singură mare certitudine, şi anume aceea ca standardele aplicate de ambele ţări sunt considerate standarde corecte, care respectă drepturile minorităţilor. Cu observaţia că România nu recunoaşte drepturi colective pentru minorităţi şi nu acceptă ideea de autonomie teritorială", a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Referitor la problema minorităţilor, Băsescu a declarat că o prioritate în acest sens o reprezintă transferul către administraţiile locale, acolo unde sunt condiţii create, a asistenţei medicale spitaliceşti, a şcolilor sau a poliţiilor locale.
Vizita în Ungaria a fost foarte importantă pentru că a abordat, la toate nivelurile, probleme comune de interes european, conform preşedintelui.
Băsescu a subliniat că au mai fost discutate probleme legate de criza economică şi modul în care aceasta afectează cele două ţări
"Abordarea noastră este, cel puţin la acest stadiu, puţin diferită. Noi susţinem o mare responsabilitate a băncilor care sunt acţionari majoritari la băncile româneşti", a declarat Traian Băsescu. "Nu vorbesc de soliditatea sistemului bancar românesc - băncile româneşti sunt solide -, dar cei care deţin acţionariatul majoritar au obligaţia să continue să asigure băncilor din România, pe care practic le patronează, necesarul de surse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească", a adăugat preşedintele Băsescu.
Băsescu a mai spus că statul român nu are obligaţia de a se împrumuta pentru a substitui obligaţiile băncilor-mamă care au acţionariatul majoritar în băncile din România. "Mi-am permis să apreciez că responsabilitatea băncilor-mamă, fie că sunt în Austria, Germania, Franţa sau oriunde în state din zona euro, au obligaţia să continue să finanţeze băncile al căror acţionariat majoritar îl deţin în România", a declarat Băsescu.
Preşedintele s-a întâlnit şi cu comunităţile româneşti din Ungaria
"Proiectele minoritarilor români din Ungaria vor fi susţinute financiar", a spus Băsescu. 25% dintre cei 8000 de români din Ungaria nu mai vorbesc limba română, a arătat preşedintele.
Băsescu s-a arătat încântat de decizia de marţi de la Haga: "CIJ a dat o soluţie corectă şi echitabilă". Soluţia este corectă, dreaptă, în conformitate cu dreptul internaţional, conform preşedintelui.
"Din cei 12.200 de km pătraţi, România a obţinut drepturi de exploatare pe 9.700km pătraţi", a spus preşedintele care este convins că România şi Ucraina vor respecta hotărârea Curţii de Justiţie.
Citeşte şi Băsescu: Proiectul Nabucco este o prioritate care trebuie să devină realitate