Preşedintele a afirmat că România contribuie substanţial la operaţiunile NATO şi a amintit de militarii care şi-au pierdut viaţa sub egida Alianţei. De asemenea, Băsescu a spus că România va acţiona pentru realizarea obiectivelor NATO.
Preşedintele a spus că dincolo de faptul că NATO reprezintă principalul garant al securităţii, aderarea României la structurile Nord-Atlantice are şi o puternică componentă simbolică, începutul procesului de aderare oferind statului un plus de coerenţă într-un moment de confuzie.
Traian Băsescu a punctat că, odată cu aderarea la NATO, România s-a angajat să fie mai mult decât consumator de securitate, adică să devină şi "un furnizor net de securitate".
"Cu cei 148 de militari care sprijină misiunea NATO din Kosovo şi cu cei 899 de participanţi la misiunea din Afganistan, putem afirma că România contribuie substanţial la efortul comun al Alianţei", a spus Băsescu.
Preşedintele Băsescu a mai spus că integrarea în NATO a dat coerenţă administraţiei centrale şi că meritele aderării pot fi împărţite egal de partide.
"Toate partidele au văzut integrarea ca obiectiv principal", a mai spus Băsescu.
Băsescu s-a referit şi la securitatea energetică, unde România sprijină o abordare orientată spre rezultate. De altfel, Băsescu a enunţat, printre noile provocări de securitate, şi întreruperea fluxului resurselor energetice, amintind de problema cu care Europa s-a confruntat la începutul anului.
"Sprijinul populaţiei faţă de NATO a fost la cote înalte. Mulţumesc românilor că au contribuit la aderarea la NATO", a mai spus Băsescu.
La şedinţa aniversară a NATO au participat şi foştii preşedinţi ai ţării, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dar şi foşti premieri şi miniştri.
Citeşte şi:
"Parlamentarii au sărbătorit, marţi, cinci ani de la aderarea României la NATO"
"Emil Boc: Admiterea României în NATO înseamnă asigurarea garanţiei de securitate supremă"
Vezi AICI cronologia relaţiilor România – NATO