"L-am informat pe premierul României că am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe. Nu pot accepta să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia să fie forţată să încalce legea pe considerente de interese politice electorale ale lui Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de la turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate. Pentru că doresc să respect legea, am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe al României", a spus Corlăţean.
"MAE a informat în legătură cu măsurile suplimentare adoptate, în baza prevederilor legale, pentru sprijinirea organizării în cât mai bune condiţiuni a turul doi al alegerilor prezidenţiale. MAE a pus la dispoziţie pentru secţiile de votare din străinătate o echipă de aproximativ 800 de diplomaţi. Declaraţia pe prorpie răspundere este deja disponibilă, poate fi descărcată de pe site-urile BEC şi MAE. Am anunţat creşterea numărului de ştampile şi cabine", a mai spus Corlăţean.
COZMIN GUȘĂ: Titus Corlățean A FOST de fapt DEMIS, Iohannis rămâne fără o temă de atac
Corlăţean a mai adăugat că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul 2.
Românii au ieşit duminică seară în stradă în mai multe oraşe din străinătate, dar şi la Bucureşti, Galaţi sau Suceava şi au cerut acces neîngrădit la vot în diaspora, după haosul din primul tur de scrutin. Mii de români au ieşit sâmbătă în ţară în acelaşi scop, ei cerând alegeri libere, dar şi demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean şi a premierului Victor Ponta.
Proteste la Bucureşti, Galaţi, Paris, Londra, Viena pentru dreptul la vot în diaspora
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, duminică, că este gata să trimită în ambasade 800 de oameni pentru buna desfăşurare a alegerilor în turul II, dar nu anunţă şi suplimentarea secţiilor de vot, în ciuda solicitărilor repetate. Traian Băsescu, ACL sau Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) au cerut în mod repetat demisia ministrului Titus Corlăţean. Aceeaşi solicitare a fost formulată de protestatarii din mai multe oraşe ale ţării, inclusiv Bucureşti.
MAE trimite o armată de oameni în ambasade, dar nu anunţă suplimentarea secţiilor de vot
MAE a informat, duminică, că a transmis Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate (BES) lista cu propuneri de personal pentru completarea birourilor acestora, conform unei decizii a BEC referitoare la buna organizare a turului al doilea al scrutinului prezidenţial, scrie Mediafax.
"MAE a pus la dispoziţie aproximativ 800 de persoane, atât din cadrul centralei MAE, cât şi al misiunilor diplomatice şi consulare, urmând ca BE48SVS să decidă completarea birourilor electorale cu personalul necesar, acolo unde va fi cazul, cu prioritate prin implicarea personalului MAE din serviciul exterior, precizează, într-un comunicat, MAE.
Pâna la această oră, MAE nu a luat şi o decizie referitoare la organizarea unor noi secţii de votare pentru românii din străinătate.
MAE a anunţat, sâmbătă, că se află " într-un proces de evaluare, privind atribuţiile ce îi revin în baza legii 370/2004 şi a hotărârilor BEC", după ce BEC a ţinut să precizeze că nu există impedimente legale pentru organizarea unor noi secţii de votare în străinătate.