Fostul procuror general a stat aproape o jumătate de oră la DNA unde a fost chemat pentru a i se aduce la cunoştiinţă acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu.
Niţu, după audiere: Am avut un dispozitiv de însoţire proporţional cu riscul exercitării funcţiei
El a declarat că nu a solicitat şi nu a avut niciodată coloană oficială, ci doar nivelul de protecţie care i se asigură oricărui demnitar în funcţie de responsabilităţile sale.
”Nu am solicitat nu am avut niciodată coloană oficială.Nivelul de protecţie care se acordă în funcţie de responsabilităţile demnitarului şi modalitatea efectivă nu e atributul beneficiarului, ci instituţiei specializate. Potrivit legii, SPP poate solicita sprijin altor instituţii inclusiv Ministerului Afacerilor Interne când e necesar pentru protecţia demnitarului.Protocolul a fost semnat la iniţiativa M.A.I. şi a Inspectoratului general al Poliţiei Române. Nu am solicitat eu întocmirea unui protocol. Am avut un dispozitiv de însoţire şi protecţie proporţional cu riscul exercitării funcţiei de procuror general”, a declarat Niţu la ieşirea de la DNA, potrivit Mediafax.
DNA, în comunicat: Niţu, urmărit penal
Redăm în continuare, comunicatul DNA, în care se precizează că Niţu a fost oficial pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul:
"NIȚU TIBERIU-MIHAIL, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii aprilie 2014, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat un protocol privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost reprezentat la încheierea protocolului de către procurorul general Nițu Tiberiu-Mihail, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituții în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general, cu echipaje ale poliției rutiere", scriu procurorii DNA.
În document se mai precizează că oricum, Niţu beneficia de pază SPP:
"De menționat este faptul că, oricum, și fără încheierea acestui protocol, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, în virtutea funcției, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază (SPP), deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară.
Protocolul semnat de procurorul general Nițu Tiberiu Mihail a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, Brigada Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, aflată în subordinea ministrului, a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate de acesta pe raza municipiului București", arată procurorii DNA.
Niţu beneficia de agent de poliţie, în două schimburi
În comunicatul DNA se precizează că Niţu beneficia de un agent de poliţie care îl aştepta la intrarea în Bucureşti, iar apoi, rămânea în apropierea unității de parchet și însoțea eventualele deplasări pe parcursul zilei, iar la finalul programului însoțea procurorul general până la ieșirea din București.
"Misiunea era realizată în două schimburi de un agent de poliție din cadrul Serviciului Operativ Special folosind o motocicletă. Zilnic, echipajul aștepta sosirea procurorului general în București și îl însoțea la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, facilitându-i deplasarea cu ajutorul dispozitivului de agenți de poliție din teren. Ulterior, agentul de poliție rămânea în apropierea unității de parchet și însoțea eventualele deplasări pe parcursul zilei, iar la finalul programului însoțea procurorul general până la ieșirea din București.
În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", se arată în comunicat.
Demisia din funcţie, acum o săptămână
Audierea sa vine la o săptămână după ce şi-a dat demisia din funcţie. Reamitim că Tiberiu Niţu a beneficiat, din 2014, în baza unui protocol nelegal semnat de Gabriel Oprea, de un motociclist de la Poliţia Rutieră care îi deschidea calea în deplasările sale. Potrivit legii, procurorul nu avea dreptul să fie însoţit de echipaj.
Ce acuzaţii i se aduc lui Niţu
Tiberiu Niţu este acuzat că ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în noiembrie 2015. Tiberiu Niţu ar putea fi schimbat din funcţie doar de preşedinte, în urma unei eventuale solicitări a ministrului Justiţiei.
Mandatul lui Tiberiu Niţu expiră în data de 15 mai. La rândul său, fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, este acuzat că a fost însoţit de coloana oficială de 1.607 ori în doar zece luni, în condițiile în care acest privilegiu este acordat, în mod normal, doar presedintelui, premierului și președinților celor două camere ale Parlamentului.
Deși inițial s-a vorbit despre faptul că Tiberiu Nițu, în baza unui protocol încheiat cu MAI, la momentul la care era condus de Gabriel Oprea, ar fi avut un echipaj al Poliției Rutiere doar pentru a-l escorta la sediul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, din informațiile obținute pe surse, de Realitatea TV, reiese că, de fapt, motociclistul de la Rutieră rămânea în permanență la sediul Parchetului de pe lângă ÎCCJ și îl însoțea pe Tiberiu Nițu în deplasările pe care le-ar fi făcut în calitate de procuror general, a transmis corespondentul Realitatea TV.
Niţu: Numele meu, asociat artificial cu o sitiuaţie de natură să aibă consecinţe
Redăm, în continuare, fragmentul din comunicatul remis de către Parchetul General, în care se precizează că Niţu îşi înaintează demisia:
"Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată în comunicat.
Reacţia ministrului Justiţiei, după ce Tiberiu Niţu a demisionat
Cioloş: Am cerut să fie analizate condiţiile în care poate fi revocat
Premierul Dacian Cioloş a recunoscut că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a participat la întâlnirea de la Cotroceni, dintre el şi preşedintele Iohannis, pentru a discuta despre cazul procurorului general Tiberiu Niţu, adăugând că se analizează toate posibilităţile, inclusiv condiţiile în care Niţu putea fiu revocat:
"Doamna ministru al Justiției privește și analizează aceste lucruri într-un mod foarte riguros. Nu ne putem juca cu astfel de lucruri, nu există nicio procedură formală începută împotriva domnului Nițu. Am putea spune că sunt câteva chestiuni care ar putea fi legate de integritate, pentru că este asimilat cu un demnitar, dar nu există în momentul de față, din datele pe care le avem, o procedură care să fie lansată și i-am cerut doamnei ministru să analizeze, conform legislației, care sunt condițiile în care, eventual, procurorul general să poată fi revocat și să fie foarte clară și pentru noi și în dezbaterea publică și, în funcție de asta, vom lua o decizie", a precizat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.