Dacă laptele a depăşit cele două ore, trebuie depozitat într-un tanc de răcire, unde va fi răcit la o temperatură de 4 grade. În plus, UE cere ţăranilor să nu mai mulgă vacile cu mâna şi să-şi cumpere aparate de muls. O asemenea instalaţie costă în jur de 3.000 de euro, lucru pe care micii fermieri nu şi-l permit.
"Ne încurcă pe o parte că ţinem vacile la stână vara, că nu avem păşunat acasă. Le ducem departe la stână şi acolo nu avem curent. Dacă om fi chiar obligaţi o să luăm că nu avem ce să facem. Cu ce să trăim?", spune o vânzătoare de lapte proaspăt în piaţă.
Ce spun oamenii de afaceri? Dorin Cojocaru, director APRIL: "Majoritatea, pot să spun, peste 90 la sută și-au rezolvat aceste probleme accesând fonduri europene sau credite de la bănci. Ministerul Agriculturii a venit în sprijinul gospodăriei populației să spun așa, prin acea măsură de minimis de cinci mii de euro prin achiziționarea unui tanc de răcire."
Problema este, însă, că nu mulţi din cei care solicită acea sumă de bani pentru a-şi achiziţiona un tanc de răcire sau tehnică necesară pentru a procesa lapte conform o şi obţin.