UPDATE: Anunţul oficial a fost făcut de Tsipras, joi seară. Premierul grec a demisionat.
'Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie și-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunțe. Voi, prin votul vostru, veți decide dacă v-am reprezentat curajos în fața creditorilor, dacă acest acord (cu creditorii) este de ajuns', a spus Tsipras într-un mesaj televizat.
"Suntem obligați să respectăm acordul, dar ne vom lupta să atenuăm consecințele adverse", a adăugat el, subliniind că nu a obținut acordul pe care și l-a dorit, dar că acesta este cel mai bun în condițiile date.
"Voi încerca să obțin votul poporului grec pentru a conduce țara și pentru a continua programul nostru de guvernare", a mai declarat Tsipras, precizând că are "obligația morală" de a pune ceea ce a făcut la judecata poporului.
El și-a înaintat demisia președintelui grec și a cerut ca alegerile anticipate să fie organizate cât mai repede posibil.
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a demisionat pentru a permite organizarea de alegeri parlamentare anticipate în luna septembrie.
Potrivit postului public de televiziune din Grecia (ERT), alegerile parlamentare ar urma să aibă loc pe 13 sau pe 20 septembrie, înainte de începerea aplicării măsurilor de austeritate pe care Alexis Tsipras le-a convenit cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Mecanismul European de Stabilitate şi Fondul Monetar Internaţional).
Guvernul Alexis Tsipras nu mai are susţinere din partea partidului Syriza, scindat în privinţa oportunităţii aplicării măsurilor de austeritate.
Guvernul a reuşit să adopte acordul cu creditorii cu ajutorul opoziţiei moderate - partidul de centru-dreapta Noua Democraţie (ND) şi Partidul Socialist (PASOK).
Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seară, noul plan de asistenţă financiară destinată Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro.
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.