Președintele Klaus Iohannis a cerut joi demisia premierului Victor Ponta, după ce DNA a anunțat trimiterea în judecată a acestuia în dosarul Turceni-Rovinari chiar în timpul ședinței CSAT la care participau atât șeful statului cât și premierul.
"În timpul CSAT, pe media a apărut o știre pe care vreau s-o comentez foarte pe scurt. Mă refer la trimiterea în judecată a primului-ministru în dosarul în care e acuzat de anumite fapte penale. Situația, după părerea mea, e din ce în ce mai problematică pentru primul-ministru, e din ce în ce mai problematică pentru Guvern și din ce în ce mai problematică pentru PSD, dar trebuie să recunoaștem că imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni. Sper să se analizeze situația cu toată răspunderea și cei care pot veni cu soluții să vină cu soluții. Părerea mea nu s-a schimbat, cea mai simplă soluție ar fi cu siguranță cea pe care am propus-o și în iunie", a spus Iohannis, într-o declarație de presă.
Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de către DNA, în dosarul Turceni-Rovinari, în care este acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni) şi complicitate la evaziune fiscală. Dosarul va ajunge la judecătorii de la ICCJ, se arată în comunicatul DNA.
ANAF s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 51.321,80 lei faţă de inculpatul Ponta Victor-Viorel.
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Dan Şova, aflat sub control judiciar, Laurenţiu Ciurel, la data faptelor. directorul Complexului Rovinari, dar şi alte două persoane: Cristea Dumitru, la data director general al Complexului Energetic Turceni, şi Graure Laurenţiu Octavian, la data faptelor director economic al aceluiaşi Complex.