Recordul absolut este deţinut Medicină Veterinară unde predau în prezent opt familii. Şeful catedrei de Producţii Animaliere şi Sănătate Publică, Mihai Carp-Cărare, îl are drept subordonat chiar pe fiul său, Cătălin Carp-Cărare, şef de lucrări la aceeaşi catedră. Eusebie Şindilar, profesor consultant la catedra de Producţii Animaliere este tatăl lui Eusebiu Viorel-Şindilar, şef de lucrări, în cadrul aceleiaşi facultăţi, la Catedra de Preclinici. Şi Paul Cura, profesor consultant la Catedra de Clinici este coleg cu propriul său fiu, Florin Cura, asistent doctorand la Catedra de Preclinici. Iar, Ioan Burtan, profesor consultant la Catedra Clinici, este tatăl lui Liviu Burtan, şef de lucrări la aceeaşi catedră.
Acestora li se adaugă alte patru cupluri, care predau la aceeaşi facultate. Gheorghe Solcan, cancelarul facultăţii, de la catedra Clinici, este soţul conf.dr. Carmen Solcan, de la catedra Preclinici. La aceeaşi catedră predau alte două familii. Constantin Spătaru, conferenţiar la catedra Preclinici, este soţul Mihaelei Spătaru, şef de lucrări în aceeaşi catedră, iar soţii Vasile şi Otilia Coţofan sunt de asemenea profesori consultanţi la catedra Preclinici. La catedra Producţii animaliere predau soţii Dragoş şi Adriana Anita, ambii asistenţi.
Contactat de REALITATEA.NET, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară, Octavian Zaharie Oprean, nu a dorit să comenteze situaţia dn facultate.
Facultatea de Agricultură \'\'se mândreşte\'\' cu cea mai numeroasă familie. Astfel, fostul rector al universităţii, Ioan Avarvarei, şi-a angajat întreaga familie la universitatea pe care a gestionat-o, iar pentru unii au creat şi posturi speciale. Soţia, Teona Avarvarei, este şi colega sa la catedra de Pedotehnică, iar fiul, Bogdan Avarvarei, deţine funcţia de şef de lucrări la Facultatea de Zootehnie. Pentru fiica sa, Catrinel Simona Avarvarei, absolventă a Facultăţii de Litere, fostul rector a introdus în orarul elevilor şi limba spaniolă. În prezent, ea este asistent doctorand la catedra de Ştiinţe Economice şi Umaniste a facultăţii.
Aceeaşi catedră este gazda altor două familii. Conferenţiarul Maria Moraru este colegă cu fiul său, Adrian Radu Moraru, în prezent şef de lucrări. De asemenea, Ioan Valeriu Ciurea, acum profesor consultant, şi-a adus şi fiica la aceeaşi catedră. Roxana Mihalache este asistent şi predă la Universitatea Agronomică limba engleză şi limba italiană.
Relaţii de rudenie sunt completate aici cu patru cupluri. Actual rector, prof.dr. Gerard Jităreanu, de la catedra de Pedotehnică, este coleg de facultate cu soţia sa Carmenica Doina Jităreanu, profesor în cadrul catedrei de Ştiinţe Biologice. Şeful catedrei de Ştiinte Economice şi Umaniste, conf.dr. Stejărel Brezuleanu, este soţul lect.dr. Carmen Olguţa Brezuleanu, de la aceeaşi catedră. Sotii Dănuţ şi Violeta Simioniuc sunt şi ei colegi la catedra de Ştiinte Biologice. Lect.dr. Dan Donosă, de la catedra de Ştiinte Economice şi Umaniste, este soţul asistentei Raluca-Elena Radu, de la catedra de Pedotehnică.
Conducerea facultăţii: Nu putem destrăma familii
Decanul Facultăţii de Agricultură, Constantin Leonte, susţine că problema nepotismului în sistemul universitar trebuie tratată diferenţiat.
\'\'Dacă s-a format o familie nu pot să o destram. Cuplurile care există la noi la facultate, absolut toate s-au format aici. Erau deja cadre didactice la noi, s-au cunoscut şi s-au căsătorit. Aici nu putem interveni. Dar nu sunt de acord să ne aducem copii sau nepoţii în facultate\'\', a declarat pentru REALITATEA.NET prof.dr. Constantin Leonte.
Iar drept dovadă, conducerea facultăţii spune că va impune o nouă regulă la următoarele concursuri didactice.
\'\'S-ar putea crea un fel de cod etic, în sensul de a stabili, dacă ai tată la disciplină, nu mai poţi ocupa un post. Ne gândim să redăm un astfel de material, care să fie aplicat începând cu următoarele concursuri didactice, astfel încât să evităm apariţia unor astfel de situaţii\'\', a precizat decanul Facultăţii de Agricultură.
Facultatea de Horticultură are printre cadrele sale didactice doar trei familii. Actualul prorector cu activitatea ştiinţifică, profesor dr. Valeriu V. Cotea, este fiul academicianului Valeriu D. Cotea. Cei doi sunt colegi la disciplina Oenologie. Atât tatăl, cât şi fiul sunt recunoscuţi, în domeniul în care profesează, de cercetătorii ştiinţifici din întreaga lume.
Teodor Stan, şef de lucrări la disciplina Legumicultură, este fiul lui Nistor Stan, profesor consultant la aceeaşi disciplină. Profesorul Mihai Talmaciu, şeful Catedrei de Horticultură o are drept subordonată pe soţia sa Nela Talmaciu, şef de lucrări la disciplina Entomologie.
Facultatea de Zootehnie se remarcă prin cel mai mic număr de familii găzduite. Corneliu şi Doina Leonte, ambii şefi de lucrări sunt colegi la Catedra de Ştiințe Fundamentale În Zootehnie. De asemenea Ioan Gîlcă, profesor la catedra Managementul Producţiilor Animaliere, este soţul Valericăi Macovei, şef de lucrări la Ştiințe Fundamentale.
Pentru atenţia sporită acordată de conducerea instituţiei şi de cadrele didactice, propriilor copii sau soţi, Universitatea Agronomică a primit doar 2 stele la capitolul integritate. (n.r. Punctajul maxim era de 5 stele).
Dacă ştiţi exemple de "dinastii", scrieţi-ne!
CITEŞTE DINASTIILE: Mai multe familii de profesori deţin catedrele din Facultatea de Chimie din Cluj-NapocaCITEŞTE ŞI DINASTIILE: Fiii şi finii lui Geică, dar şi alte rubedenii în aviaţia românească
CITEŞTE ŞI DINASTIILE: Finul e la putere în politica românească
CITEŞTE ŞI DINASTIILE: La ei, ca la noi! Promovarea fiului lui Sarkozy provoacă scandal în Franţa
CITEŞTE ŞI DINASTIILE: Generaţii cu fluierul de gât. Arbitrajul românesc se transmite din tată-n fiu
CITEŞTE ŞI DINASTIILE: Cumetriile din Compania Naţională Transelectrica