"Sunt unul dintre promotorii ideii că, deşi am intrat în NATO şi UE, avem de făcut o reformă profundă a statului. De prea puţine ori se înţelege că intrarea în UE nu este certificatul că eşti un stat perfect, ci este doar certificatul că ai atins nişte standarde minimale. Este nevoie probabil de mult mai multe discuţii cu clasa politică românească, mass-media românească pentru a sprijini această nevoie enormă de modernizare a statului român, fie că vorbim de reforma în sănătate, reforma în educaţie, reforma în agricultură, administraţie", a pledat şeful statului, la conferinţa "The Future of Social Change: 1989-2009: Visions and Perspectives after 20 Years of Transition", organizată de Fundaţia Erste.
Băsescu s-a arătat nemulţumit de faptul că, în România, toată lumea pare a fi fericită de stadiul la care statul a ajuns, iar acest lucru este una din "marile erori" ale clasei politice româneşti.
"Eroarea este cu atât mai profundă, cu cât astăzi România beneficiază de o alianţă la guvernare care îi dă peste 70% în Parlament. A nu reforma statul, a nu face reformele structurale care să vizeze sau care au implicaţii directe şi asupra evoluţiilor sociale, a mediului rural, este marea eroare a politicienilor români astăzi", a atenţionat Băsescu, subliniind că "nu termenele campaniilor electorale contează, ci timpul pierdut în care nu se fac reforme."
"Fiecare lună de întârziere are o proiecţie în ani, peste 15 ani fiecare lună va valora cât un an în întârzierea reformelor, sau poate mai mult. Această eroare trebuie corectată, şi folosesc această tribună pentru un apel extrem de puternic către toţi decidenţii din România: "Nu abandonaţi chiar în an electoral şi în situaţie de criză reformele structurale. Criza este cea care trebuie să ne facă să accelerăm reformele strucurale ca o soluţie pentru ieşirea din criză cu un stat consolidat", a spus preşedintele.