Cercetătorii au analizat durata de viaţă a doi agenţi patogeni - stafilococul auriu rezistent la antibiotice (SARM), care provoacă numeroase infecţii nosocomiale, şi Escherichia coli sau E. coli, o bacterie vinovată de declanşarea multor patologii.
Autorii studiului au infectat diverse suprafeţe care se găsesc în mod tipic în avioane, precum mânerele scaunelor, tabletele din plastic pe care sunt aşezate farfuriile cu mâncare, robineţii metalici din toalete, storurile hublourilor şi buzunarele scaunelor din avioanele unei mari companii aeriene.
Ei au plasat aceste obiecte în condiţii similare acelora din avioanele de linie.
Autorii au constatat că SARM poate să supravieţuiască până la 168 de ore (sau şapte zile) în buzunarul scaunului de avion, iar E.coli rămâne în viaţă până la 96 de ore (sau patru zile), pe mânerele scaunelor.
"Studiul nostru arată că aceste bacterii pot să supravieţuiască mai multe zile pe anumite suprafeţe, fapt care generează riscul de transmitere prin contact cu pielea", a explicat Kiril Vaglenov, cercetător la Universitatea Auburn din Alabama, coordonatorul acestui studiu, prezentat la conferinţa anuală organizată de American Society for Microbiology în oraşul american Boston.
"Studiile noastre viitoare se vor concentra pe strategii mai eficiente de curăţare şi de dezinfectare, dar şi pe testarea unor materiale rezistente în mod natural la microbi, pentru a vedea dacă acestea permit reducerea persistenţei agenţilor patogeni pe obiectele din cabinele avioanelor de pasageri", a adăugat coordonatorul studiului.
Autorii studiului realizează în această perioadă o serie de cercetări care vizează alte bacterii, inclusiv aceea care declanşează tuberculoza.