"România este inegal dezvoltată, iar zonele rurale sunt cele mai sărăce. De exemplu, Franţa şi-a programat anul acesta ca ideea de Franţa Rurală să fie în centrul proiectului de ţara", a mai spus vicepremirul, adăugânc că prin acest lucru Franţa vrea să şteargă diferenţele de dezvoltare vor să stearga dif dintre mediul urban si cel rural.
"Mulţi antropologi au spus că noi avem ceva ce nimeni nu mai are. Si nu ştim să folosim acest lucru. Noi am putea să hrănin 80 de milioane de oameni, dar nu reuşim să hrănim 16 milioane de cetăţeni români. Importăm alimente, alimente proaste, cu E-uri, chiar falsificate. Oamenii s-ar reorieta către produse româneşti dacă ar găsi astfel de produse", a detaliat Vasile Dâncu.
Conform acestuia pentru a dezvolta mediul rural, trebuie să avem o strategie bine pusă la punct.
Vicepremierul a mai spus că anul acesta s-a oferit finanţare pentru drumuri, canalizare şi instalaţii de gaze în mediul rural. "Se vor investi 2 miliarde de euro în infrastructura de la sat", a mai spus acesta, adăugând că se vor face drumuri, săli de sport, centru culturale.
"Primul ministrul Dacian Cioloş are un proiect care prevede contrucţia de centre medicale la sate, compus dintr-un dispensat, o mică farmacie", a completat acesta.
"Încercăm să gasim o altă modalitatea de a dezvolta România. Avem nevoie de dezvoltare planificată şi sistematizată. Nimic nu se poate faca fără strategie, orice facem fără un plan este un lucru de aruncat. Vrem în toamnă să facem un proiect România Rurală pentru că până acum am vorbit doar pe segmentul infrastructură şi pe agricultură, iar România rurală nu înseamnă doar acest lucru. Dacă nu avem grijă de satele ţării, nivelul de trai nu va creşte", a explicat Vasile Dâncu.
De asemenea, conform acestuia, este nevoie şi de un plan de urbanism. "În comunele din Germani sau Franţa nu îţi poţi face o casă portocalie. Trebuie să existe un plan de urbanism. La noi nicio casă nu seamană cu alta.
Statul trebuie să le asigure mijloace, asistenţă şi fonduri", a completat vicepriministrul Dâncu.
Acesta a mai vorbit şi despre proiectele de cadastru în zonele rurale. "Anul acesta avem fonduri în valoare de 500 milioane de euro pentru a sprijin primăriile să facă cadastru", a afirmat Vasile Dâncu, completând că sub 20% din suprafaţa ţării este cadastrată şi că după 2021 nu vom mai primi fonduri europepe pentru cadastrare.
De asemenea, se are în vedere şi un proiect prin care să se mute unităţile de producţie alimentare din mijlocul oraşelor în zone rurale. "Aceste unităţi de producţie ar trebuie să fie acolo unde există materia primă şi să nu mai polueze oraşele", a declarat Vasile Dâncu.
În ceea ce priveşte irigaţiile, vicepriministru consideră că deşi statul plăteşte subvenţii, unii fermieri încă nu îşi permită să facă un sistem de irigaţii.