"Este un proiect de strategie care cuprinde un calendar de actiune, asa cum scrie in Legea-cadru a descentralizarii. Eu am trimis acest proiect si la Administratia Prezidentiala, la presedinte, am trimis si la comisiile de specialitate din Parlament, la structurile asociative, la autoritatile locale, la ministerele de linie, asteptam in perioada urmatoare opinii. Practic, este un calendar in care stabilim care sunt actiunile care se desfasoara in acest an. Cuprinde, printre altele, niste proiecte-pilot si trebuie sa decidem cate proiecte-pilot vor fi, cate judete vor fi alese, dupa care se fac analize de impact in asa incat, speram, la sfarsitul anului sa fie gata procesul si 2016 sa fie efectiv anul decentralizarii", a afirmat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.
Dragnea a ținut să precizeze că a 'tot' încercat să promoveze procese de descentralizare și regionalizare.
"Tot sper ca țara asta să se rupă de arhitectura comunistă în care încă ne învârtim în sectorul public, din păcate", a spus Liviu Dragnea.
Ministerul lui Dragnea îi răspunde lui Iohannis. În ce stadiu a rămas procesul de descentralizare
Întrebați în ce stadiu este proiectul de descentralizare, la nivel de lucru, în cadrul MDRAP, după ce în ianuarie 2014 a fost declarat neconstituțional, cei din minister au declarat că în anul 2014 au desfășurat activități ce vizează ”acordarea de asistență tehnică și realizarea de măsuri de monitorizare a stadiului procesului de descentralizare realizat de ministerele implicate”:
”În exercitarea rolului Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, de coordonator al procesului de descentralizare, în anul 2014, activitatea s-a concentrat, în principal, pe asigurarea cadrului strategic pentru continuarea procesului de descentralizare și pe în conformitate cu Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006”, se arată în răspuns.
”Descentralizarea rămâne o prioritate”. Noiembrie 2013- ianuarie 2015, niciun progres
Mai mult se precizează că procesul de descentralizare rămâne o prioritate a Guvernului și se invocă inclusiv Stategia pentru Consolidarea Administrației Publice, 2014-2020, aprobată prin hotărâre de Guvern:
”Deși legea adoptată de Parlament a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României, procesul de descentralizare reprezintă în continuare o prioritate a Guvernului României, așa cum este stabilit și prin Strategia pentru Consolidarea Administrației Publice 2014-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 909/2014”, mai notează MDRAP.
În răspunsul trimis se mai menționeză că după decizia celor de la CCR, Ministerul a intensificat dialogul cu celelalte ministere, dar și că a trimis invitații pentru transferul de competențe în conformitate cu legea:
”În acest context, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a intensificat dialogul cu ministerele implicate în acest proces, în vederea remedierii aspectelor semnalate în decizia Curții Constituționale a României și a transmis invitația celor patru structuri asociative ale autorităților administraţiei publice locale de a participa la toate etapele preliminare transferului de competențe în conformitate cu prevederile legale”, se arată în document.
43 de reuniuni. Strategia generală se elaborează abia acum
În același document se mai precizează că au avut loc 43 de reuniuni pentru descentralizarea competențelor, reuniuni la care Ministerul Dezvoltării a participat. Surprinzător, se mai menționează că din martie 2014 s-a lucrat și la elaborarea strategiei generale de descentralizare, deși în mod normal, strategia generală ar fi trebuit eleaborată în momentul în care proiectul de descentralizare a fost supus dezbaterii publice, în noiembrie 2013.