Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis trebuia informat în prealabil de către premierul Victor Ponta, în privința deplasării sale la Baku, Cristian Diaconescu a explicat:
"Da, și constituțional, dar și în baza legii de funcționare a Guvernului și în baza atribuțiilor constituționale ale președintelui, orice deplasare de la nivelul ministrului în sus este supusă, pe baza unui memorandum, aprobării președintelui. Ministrul când pleacă avizează prim-ministrul și aprobă președintele. Prim-ministrul când pleacă, evident, se face cu informarea și cu aprobarea președintelui. Nu numai în legătură cu participarea efectivă, ci și în legătură cu ceea ce faci acolo, adică ți se aprobă un mandat în care sunt trecute întâlnirile, cadrul bilateral, agenda și, pe de altă parte, ceea ce susțin acele întâlniri. Din acest punct de vedere, nicio țară civilizată care funcționează pe baze legale coerente și care vrea să fie credibilă, mai ales, în exterior nu își permite să își trimită demnitarii care să vorbească fiecare după cum îi cășună", a spus Cristian Diaconescu.
În viziunea sa, faptul că, la această întâlnire, participa și președintele rus, Vladimir Putin reprezenta un argument în plus pentru care premierul Victor Ponta nu trebuia să se ducă, în contextul în care, subliniază Diaconescu, "există o decizie formală a liderilor din NATO că relațiile diplomatice cu Vladimir Putin să se păstreze cu administrația sa numai la nivel minim".
"Mesajul este unic, nu se pune problema unor variațiuni din această perspectivă. Ideea de a pleca de unul singur este o improvizație pentru că vreau să vă spun că, și la Baku și unde doriți, când participă un astfel de demnitar, a participat România. Ei nu au obligația să cunoască detaliile și ambițiile celor de la București. România, pe fundal al unui boicot relativ informal, fie nu a fost informată de partenerii săi euroatlantici, pentru că se poate și așa ceva, fie știa despre boicot și nu a participat la această decizie informală, dar, în egală măsură cu valoare de semnal, este o problemă de atitudine și o problemă care ne pune pe noi, România, într-o ipostază pe care noi nu o doream. Nu doream să cauționăm un lider față de care s-au făcut 40 de plângeri de către toate organizațiile neguvernamentale și susținătorii drepturilor omului, din toată lumea. A, că în cinismul lor, euroatlanticii nu au luat o decizie formală de boicot, asta este altceva, dar înțelegerea între lideri are, în egală măsură, forța sa. Faptul că, la această întâlnire, participa și Vladimir Putin a reprezentat un argument în plus, pentru că există o decizie formală a liderilor din NATO că relațiile diplomatice cu Vladimir Putin să se păstreze cu administrația sa numai la nivel minim. Ideea de improvizație că cineva face un gest prin care angajează România, încă o dată spun, nu este o chestiune între persoane, funcția domniei sale îl pune în funcția de a vorbi în numele României, reprezintă o atitudine absolut bizară", a adăugat Cristian Diaconescu.
Mai departe, fostul ministru de Externe a arătat de ce deplasarea premierului la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene, de la Baku, nu poate fi justificată:
"Haideți să ne uităm la imaginea din tribună și la raționalitățile pentru care ceilalți, înafară de Ponta, erau acolo. Alteța Sa din Monaco, trebuie spus foarte clar - banii rușilor. Bulgarul, astăzi, este interesat în Turkish Stream, pentru că Uniunea Europeană i-a blocat South Stream-ul, coridoarele de energie care aduc dinspre est energia spre Europa, și sigur, având în vedere și fundalul unor relații de disponibilitate ale Bulgariei către Federația Rusă, relativ neofensivă, el se putea duce acolo cu un scop, mai multe scopuri care interesau direct Bulgaria. Turcul - a nu participa în Azerbaijan, evident că ar fi fost un afront, relațiilor lor sunt profunde cu Azerbaijan. Poziționarea geostrategică este explicită, din acest punct de vedere. Vladimir Putin, interesant. Azerbaijanul are o poziție ușor independentă față de tentațiile lui Putin. Joacă Occidentul, joacă Turcia foarte serios, este un pol de livrare de energie, încearcă să îmbine porinirile autocratice ale lui Aliyev cu o anumită independență regională. Iată că ei, poate speculez, au explicații. Revenind la al nostru, ce căuta acolo?", a spus Cristian Diaconescu.
Pe de altă parte, Cristian Diaconescu a criticat ideea șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a înființa la nivelul Parlamentului o comisie de evaluare a democrației, pe care a catalogat-o drept aberație, fiind de părere că țintește direct DNA.
"Grotescă prin imbecilitate, nu ca și atitudine politică, ideea lui Tăriceanu să facă o comisie să verifice el statul de drept în România. Trecem, ne calmăm, ne uităm, suntem zen cu toții și ne uităm la această comisie care poarte constata că în România funcționează statul de drept și, atunci, la ce s-au mai întâlnit; 2. că în România nu funcționează statul de drept. Eu dacă sunt la Bruxelles și constat că un stat european, menbru al UE și NATO, el însuși prin organul său reprezentativ, Parlamentul, constată că în România nu funcționează statul de drept, deschid Tratatul Uniunii Europene, mă uit la Art.2 și constat că criteriile politice de la Copenhaga, cele pe care le îndeplinești primele la aderare, 1993-1995, acele criterii sunt automat recunoscute de statul UE și NATO, că nu sunt respectate. Păi ce fac eu în momentul ăla? Mai deschis o dată cartea și văd că, în ianuarie 2014, Comisia pentru Drepturi și Libertăți Civile a Parlamentului European adoptă o rezoluție în care spune: 'mandatăm Comisia Europeană să instituie un mecanism de verificare a funcționării statului de drept și a instituțiilor, conform criteriilor de care vorbeam, în statele care sunt deja membre", a precizat Cristian Diaconescu.
În acest sens, fostul ministru de Externe a subliniat că această inițiativă "ne poate costa enorm".
"Și iată cum vine băiatul ăsta și le trântește europenilor pe masă, timp în care premierul pleacă la Baku, iar președintele trebuie să gestioneze o armată în devenire în România-NATO, la valoare de batalion cu 750, cu artilerie, de ce se discută și a ieșit rusul ăla, coroborat cu ce spune domnul Fota cu clivajul dintre președinte și premier, noi știm cât se pierde din ambiții de acest gen. Deci, revin, această aberație a Parlamentului, pe care o fac evident targetat pe DNA, ne poate costa enorm. Nu mai avem nevoie nici de tancuri rusești noi, rezolvăm singuri", a mai spus Cristian Diaconescu.