"Primul record este acela că e lacul helioterm cel mai mare din lume și unic în Europa. Al doilea record ar fi că este singurul cu apă sărată înconjurat de o vegetație bogată. Asta se datorează solului vulcanic care s-a depus în timp. Al treilea record mondial — Lacul Ursu este singurul lac natural din lume al cărei dată de naștere se cunoaște cu o precizie de un minut. S-a format în 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00", a spune istoricul.
Jozsa a spus că pe locul lacului actual în anul 1875 era o pășune, pe unde curgeau două pârâiașe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare, scrie Agerpres.
"La acea, 27 mai 1875, dată doi păzitori de sare adunau fânul, iar la 11:00 a venit o ploaie torențială care a luat fânul și a acoperit gaura respectivă, așa de perfect că și acum există Lacul Ursu. Nu avem prea multe ape, apa dizolvă sarea. Viața lungă a lacului se datorează și acestui fapt că avem două pârâiașe foarte foarte slăbuțe. Lacul este situat pe un munte de sare, care are o adâncime de 3 km. În 1000 de grame de apă avem 330 de grame de sare", a subliniat acesta.
Istoricul susține că dacă în Lacul Ursu nu s-ar îmbăia lumea, acesta ar trebui închis în lunile septembrie-octombrie, din cauza efectului heliotermic, întrucât temperatura ar urca la 80 de grade Celsius, "o temperatură măsurată la începutul anilor 1900, de către un academician, care a și explicat efectul heliotermic".
La coada Lacului Ursu din Sovata se află un alt loc unic în lume, și anume 'Arboretele de pe Sărături', un munte de sare acoperit cu vegetație.
Rezervația "Lacul Ursu și arboretele de pe sărături" se întinde pe o suprafață de 79 de ha, cuprinde două lacuri amenajate, Ursu și Aluniș, precum și alte patru lacuri neamenajate, respectiv lacurile Roșu, Verde, Paraschiva și Mierlei.