Autoritatea turcă pentru Telecomunicaţii a deschis luna aceasta negocieri cu conducerea Twitter, după ce autorităţile au blocat, în martie, accesul la platforma de microblogging cu sediul la San Francisco.
Această nouă sesiune de negocieri, la care urmează să participe premierul Recep Tayyip Erdogan este programată în a doua săptămână din mai, potrivit postului de televiziune.
Erdogan a cerut ca Twitter să deschidă un birou de legătură în Turcia şi să plătească impozite, dar firma - care are aproximativ 12 milioane de abonaţi în această ţară - a refuzat să deschidă o reprezentanţă într-o ţară în care serviciul îi este interzis.
"Orice firmă ar avea rezerve să investească într-o atmosferă în care serviciul îi este interzis", a declarat vicepreşedintele Twitter Colin Crowell la finalul unei vizite de trei zile în Turcia.
În cursul acestei vizite, delegaţia firmei americane s-a întâlnit cu o serie de reprezentanţi turci de rang înalt, pentru a discuta despre tensiunile provocate de decizia premierului de a interzice accesul la reţea, pe care au fost difuzate înregistrări ale unor conversaţii telefonice care implică regimul într-un vast scandal de corupţie.
Decizia a provocat o adevărată avalanşă de critici interne şi externe la adresa Ankarei, astfel încât autorităţile s-au văzut nevoite să anuleze blocarea Twitter după două săptămâni, în urma unei hotărâri a Curţii Constituţionale, cea mai înaltă jurisdicţie din ţară.
Furios, Erdogan a acuzat săptămna trecută reţelele de socializare de "evaziune fiscală", acuzaţie dezminţită de Twitter.