Șeful diplomației turce a lansat, încă o dată, acest avertisment europenilor după înregistrarea de către autoritățile elene, între luni și marți dimineața, a unui număr, foarte mare, de 462 de migranți plecați de pe țărmurile Turciei, scrie Agerpres.
''Turcia și-a îndeplinit partea'' pentru a opri acest flux, după acordul privind migrația încheiat în martie cu UE și așteaptă acum de la europeni ca ''ei să-și respecte promisiunile'' făcute în contrapartidă, inclusiv exceptarea de la vize Schengen pentru turci, a declarat Cavusoglu.
Dacă UE nu-și onorează angajamentele, ''Turcia nu mai poate continua să oprească singură migrația ilegală'' către Europa, a avertizat ministrul turc. ''Așteptăm o liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci începând, cel mai târziu, din octombrie'', a insistat el.
Atena, ca și Uniunea Europeană, se teme ca nu cumva Turcia să deschidă ''robinetele'' cu migranți în Marea Egee, în timp ce deriva autoritară a regimului turc după tentativa de puci eșuată din 15 iulie a dus la o răcire a relațiilor Ankarei cu europenii.
După ce în vara lui 2015 migranții traversau cu miile Marea Egee dinspre Turcia în Grecia, traversările prin aceeași zonă s-au redus la circa o sută în medie pe zi după încheierea acordului între Ankara și Bruxelles, ce prevede retrimiterea în Turcia a tuturor migranților sosiți după data de 20 martie. Dar, după tentativa de puci eșuată din Turcia, numărul nou-sosiților a crescut, cu diferite variații, înregistrându-se între luni și marți recordul verii. Autoritățile elene se feresc pentru moment să interpreteze aceste variații și se străduiesc să mențină cooperarea cu Ankara.