Denumite 'Trident Juncture', exercițiile, de o amploare inedită din anul 2002, vor avea loc în trei state — Italia, Spania și Portugalia — și sunt prevăzute să dureze până la 6 noiembrie, informează AFP, citată de Agerpres.
Pe lângă exerciții terestre și aeriene, sunt programate de asemenea și manevre navale, acestea urmând să se desfășoare în Oceanul Atlantic și în Marea Mediterană.
Scenariile vor include toate componentele unui război modern, dar și apărarea antirachetă, atacuri informatice și 'războiul hibrid', cu operațiunile sale de propagandă, explica la sfârșitul lunii august generalul francez Jean-Paul Paloméros, comandant suprem aliat pentru transformarea NATO.
Aceste exerciții erau prevăzute de mai mult timp, dar amploarea lor vine să confirme încă o dată politica de intensificare a manevrelor, decisă de Alianță Nord-Atlantică la summitul din septembrie 2014 din Țara Galilor, ca urmare a crizei din Ucraina.
Anexarea Crimeii la teritoriul Rusiei, apoi izbucnirea, în primăvara anului 2014, a conflictului din estul separatist al Ucrainei, au determinat NATO să întrerupă orice cooperare practică cu Rusia.
Alianța și-a intensificat de asemenea patrulele navale și aeriene pe flancul său estic și a procedat la o adaptare a trupelor sale pentru ca ea să poată interveni mai rapid în caz de criză.
Operațiunile pe teren în cadrul exercițiilor 'Trident Juncture' vor demara în Italia la 21 octombrie, primele două săptămâni fiind consacrate simulării pe calculator a unei situații de conflict și a unor intervenții.
La aceste exerciții urmează să participe aproximativ 36.000 de soldați din peste 30 de țări — cele 28 de state membre și parteneri ai Alianței.