Recomandarea a fost trimisă guvernelor celor 27 de state membre ale Uniunii și ar putea fi aprobată la viitoarea reuniune a miniștrilor de Externe, programată pe 7 decembrie, transmite Europa Liberă.
După alegerile prezidențiale din august, al căror rezultat este contestat în stradă în continuare de zeci de mii de cetățeni, UE și SUA au impus sancțiuni regimului de la Minsk. Joi, miniștrii de Externe din UE au decis extinderea acestora la o serie de întreprinderi și instituții din Belarus.
Protestatarii cer demisia lui Lukașenko, pe care îl acuză că a fraudat rezultatul votului. Potrivit datelor oficiale, liderul de la Minsk ar fi câștigat cel de-al șaselea mandat cu peste 80% din voturi.
Președintele nu ține însă cont de presiunea străzii și, pentru a-și apăra poziția, a multiplicat loviturile împotriva opoziţiei, arestând sau forţând să plece în exil majoritatea figurilor mişcării de contestare. În plus, intervențiile în forță ale poliției s-au intensificat în ultima perioadă. Acțiunile autorităților din Belarus, în încercarea de a limita cât mai mult relatările despre situația reală din țară, vizează și jurnaliștii, mulți dintre aceștia, inclusiv străini, fiind reținuți pentru participare la ”proteste neautorizate”.
Opoziția a primit sprijinul capitalelor occidentale, în timp ce Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa, are susţinerea Rusiei.