”Este un lucru excepțional faptul că a început campania de vaccinare. Trebuie menținută campania de informare pentru a prezenta toate avantajele vaccinării, pentru a fi prezentată necesitatea vaccinării.
Din perspectiva ministerului Educației, ne dorim ca școala să înceapă cât mai repede cu putință, în momentul în care situația epidemiologică, reflectată ca atare de către specialiști, ne va permite acest lucru.
Trebuie, de asemenea, să vedem ce fac și alte state.
Știind că toate formele de educație sunt importante pe toate palierele, totuși urgența maximă ar fi în primul rând grădinița și învățământul primar, în al doilea rând - elevii claselor a VIII-a și a XII-a, cei care vor susține examenele naționale, în al treilea, dar nu în ultimul rând - școlile din medii dezavantajate, care au avut dificultăți, care au avut acces deficitar la echipamente și internet.
Prioritizarea aceasta vizează nu numai deschiderea școlilor, ci vizează și activitățile remediale care sunt absolut obligatorii pentru a compensa pierderile de până acum.
Prioritizarea ar trebui să fie aceasta, fără a dezavantaja alte paliere de educație. Totuși, cel mai important este să deschidem în primul rând ciclul primar și grădinițele.
8 februarie ar trebui să fie data de începere a semestrului doi. 11 ianuarie ar trebui să fie data, conform calendarului inițial, pentru reluarea cursurilor. Până pe data de 11 ianuarie, un lucru concret pe care aș vrea să îl transmit este acela al necesității unei radiografii corecte și complete cu privire la toți cei care au avut acces parțial în raport cu cei care au avut acces deficitar la educație.
(...) Decizia (de redeschidere a școlilor - n.red) va fi luată împreună cu ministerul Sănătății. O estimare în acest moment, corectă dacă vrem să fim responsabili, nu putem da. Ne dorim cât mai devreme, sigur, ne-am dori 8 februarie, spre exemplu, dar totul depinde de evoluția situației epidemiologice”, a răspuns ministrul, întrebat când ar putea fi deschise școlile.
Cîmpeanu a precizat că analiza trebuie făcută și la nivelul cadrelor didactice, întrucât mulți profesori au ieșit la pensie.
”Sunt 10.000 de pensionari în sistemul de educație. În acest moment, nu știm câți mai continuă, deci este și un deficit de cadre didactice într-un moment în care avem nevoie de mai multe cadre didactice tocmai pentru a compensa pierderile din această perioadă”, a adăugat ministrul.
Citește și: ”Educatorii și învățătorii ar putea avea prioritate la vaccinarea anti-Covid. Anunțul ministrului Educației”