Ludovic Orban a declarat, la finalul sedintei BPN a partidului, ca in aceasta seara "s-a votat sustinerea protocolului de colaborare cu USR-Plus si UDMR si lista ministrilor care vor reprezenta PNL in viitorul Guvern. Au fost 36 de voturi pentru, 2 impotiva si 5 abtineri. A fost o dezbatere serioasa, animata in urma careia s-a decis ca cea mai buna solutie pentru Romania este un guvern condus de Florin Citu si o coalitie de centru-dreapta".
Intrebat despre tensiunile din cadrul sedintei BPN, Orban a raspuns: "Le-am raspuns (celor care l-au criticat -n.r.) ca PNL nu mai e singur la guvernare. Ca PNL se afla intr-o coalitie si ca in negocierile purtate mandatul primit din partea partidului a fost respectat 100%. Ma refer la un guvern condus de Florin Citu si cu o reprezentare care tine cont de votul cetatenilor. Sigur ca s-a discutat de ministere. Normal ca unii poate au fost suparati ca nu mai detinem noi anumite ministere. Din punctul meu de vedre, orice ministru pune in practica programul de guvernare al coalitiei. Nu este niciun dezavantaj (...) Pentru mine, cel mai important lucru a fost acela de a reusi constructia acestei coalitii, o constr care nu a fost simpla, care a presupus negocieri ce au durat 2 saptamani (...). E important ca reusim sa dam Romaniei un guvern de care este nevoie ca de aer. Suntem un partid democratic. Fiecare mebru are dreptul sa voteze cum considera, fara sa suporte consecinte. Respect parerea celor care au votat impotriva sau s-au abtinut, dar ma bazez pe cei care au votat pentru".
La rândul său, Florin Citu a prezentat lista cu ministrii Cabinetului sau:
- Ministerul Finanțelor – PNL – Alexandru Nazare
- Ministerul Afacerilor Interne – PNL – Lucian Bode
- Ministerul Apărării – PNL – Nicolae Ciucă
- Ministerul Educației – PNL – Sorin Cîmpeanu
- Ministerul Energiei – PNL – Virgil Popescu
- Ministerul Afacerilor Externe – PNL – Bogdan Aurescu
- Ministerul Agriculturii – PNL – Adrian Oros
- Ministerul Muncii – PNL – Raluca Turcan
- Ministerul Culturii – PNL – Bogdan Gheorghiu
Din Cabinetul Cîțu vor mai face parte Dan Barna(USR-PLUS) și Kelemen Hunor(UDMR), în calitate de vicepremieri.
Lista cu miniștrii și programul de guvernare vor fi depuse miercuri dimineață, în jurul orei 8:00, la parlament, urmând ca tot miercuri să aibă loc audierile în comisiile de specialitate și să fie dat votul de învestitură.
ȘTIREA INIȚIALĂ
BPN al PNL a fost convocat în această seară, la ora 22:30, pentru desemnarea miniștrilor în Guvernul Cîțu, ședința urmând să se desfășoare în sistem de videoconferință, potrivit G4media.
Potrivit unor surse politice, discuțiile din interiorul PNL ar fi destul de aprinse, principalul motiv al nemulțumirilor unora dintre membrii BPN fiind legat de modul în care a condus Ludovic Orban negocierile cu USR-PLUS pe marginea împărțirii portofoliilor din viitorul Guvern.
Aceleași surse suțin că propunerile cu minștri făcute de Florin Cîțu ar fi primit 63 de voturi pentru, 2 împotrivă și 5 abțineri.
Printre liberalii nemulțumiți de modul în care au decurs aceste negocieri s-ar fi aflat - spun aceleași surse - și deputatul Florin Roman. Într-o postare făcută astăzi pe contul său de Facebook, parlamentarul a scris: "Prima zi de lucru a noului Parlament ne-a arătat cum vor fi următorii 4 ani! Cu mult circ, cu războaie la baioneta și cu nimic bun pentru Romania! PSD și AUR și-au arătat colții din prima zi, iar, din păcate, PNL cedează pas cu pas diferite poziții strategice in parlament, așa cum a făcut in Executiv".
PInformația a fost, ulterior, confirmată și de surse citate de G4Media, potrivit cărora, printre criticii liderului PNL s-au numărat Ilie Bolojan, Rareș Bogdan, Emil Boc, Florin Roman și Marian Petrache.
Mai mult chiar, Bolojan se pare că ar fi anunțat că se va pronunța împotrivă, iar Boc a spus că se va abține la votul privind propunerile de miniștri. Tot împotrivă a anunțat că va vota și Rareș Bogdan și Robert Sighiartău. De asemenea, Dan Motreanu a anunțat că se va abține.
”Domnule Orban, ați vândut partidul. Voi face turul României pentru a le spune primarilor ca le-ați vândut partidul pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților”, i-a spus și Florin Roman liderului PNL.
De asemenea, Roman l-a acuzat pe Orban că a eșuat în negocieri, că a trădat partidul și a umilit PNL, că de numele lui se va lega marea trădare a PNL în istoria partidului, că acordul lui a însemnat o declarație de război la adresa primarilor.
Roman i-a mai spus că dacă nu i-a fost frică de Dragnea, să nu creadă că îi va fi de el. I-a promis că îi va sufla în ceafă în următorii patru ani. I-a spus că "a cedat și în guvern, și în Parlament și că va ceda în continuare de câte ori Ciolacu se va uita urât la el”.
Și Rareș Bogdan s-a declarat extrem de dezamăgit de rezultatul negocierilor purtate de Orban.
”Modalitatea în care s-a ajuns aici a fost total nedemocratică. E anormal să afăm numele miniștrilor de la TV. E absolut dezamăgitor. Nazare e un om extrem de profesionist, dar nu e normal să avem liste făcute în alte părți. Funcția de la Cameră e importantă, dar nu vânzând tot”, ar fi spus Rareș Bogdan.
Pe de altă parte, Virgil Guran, unul dintre oamenii de încredere al lui Ludovic Orban, care a fost instalat la șefia grupului senatorial al PNL, i-ar fi luat apărarea liderului liberal.