Potrivit oficialilor de la Moscova, vaccinul creat de Institutul Gamaleya ar putea fi aprobat pe 10 august sau chiar mai devreme.
Noul vaccin anti-COVID-19 ar putea fi gata pentru uz public, iar angajaţii din sistemul sanitar din prima linie anti-COVID vor fi primii vaccinaţi.
Cu toate astea, există îngrijorări, pentru că testarea pe oameni a vaccinului este incompletă.
Oamenii de ştiinţă ruşi susțin că vaccinul a fost dezvoltat rapid, deoarece este o versiune modificată a unui alt vaccin deja creat pentru a lupta împotriva altor boli.
Rusia a anunţat, pe 15 iulie, că a finalizat primele studii clinice ale unui vaccin împotriva noului coronavirus, testat pe oameni și că va avea primul vaccin aprobat din lume.
Dar nu a publicat încă nici date științifice privind testarea vaccinurilor sale, iar siguranța și eficacitatea pretinse de ruși nu pot fi verificate, potrivit CNN.
Graba rușilor ar veni pe fondul presiunii politice din partea Kremlinului, care vrea să demonstreze că Rusia este o forţă ştiinţifică globală, consideră analiștii.
Zeci de studii despre vaccinuri sunt în curs în întreaga lume și un număr mic se află în studii de eficiență la scară largă.
În timp ce unele vaccinuri la nivel mondial sunt în a treia fază a studiilor, vaccinul rus trebuie să treacă prin faza a doua.
Prima etapă de testare a vaccinului, făcută timp de o lună pe 38 de persoane, s-a încheiat în iulie. Cercetătorii au concluzionat că este sigur la utilizare și induce o reacție imună, deși puterea acestui răspuns imun este încă neclară.
Testările clinice au început la 18 iunie, în cazul vaccinului dezvoltat de specialiştii din cadrul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie "N.F. Gamaleya". Primul grup de voluntari a fost externat miercuri, 15 iulie.
Faza a treia va fi desfășurată în Rusia și în două țări din Orientul Mijlociu și va începe după ce faza a doua, realizată pe 100 de persoane, se va încheia pe 3 august.
Dezvoltatorii vaccinului vor să efectueze a treia fază de testare în paralel cu vaccinarea lucrătorilor medicali.
Oamenii de știință ruși spun că vaccinul a fost rapid dezvoltat, deoarece este o versiune modificată a unuia deja creat pentru a lupta împotriva altor boli. Aceasta este abordarea adoptată în multe alte țări și de alte companii.
Ministerul Apărării din Rusia spune că soldații ruși au servit ca voluntari în testările umane.
La începutul lunii iulie, Kremlinul a negat acuzațiile potrivit cărora spionii ruși au încercat să obțină informații din laboratoarele de cercetare americane, canadiene și britanice pentru a fura secretele dezvoltării vaccinului anti-COVID.