Până acum, autoritățile le-au recomandat persoanelor de peste 70 de ani să evite contactele fizice, transportul public, magazinele şi alte locuri publice.
Cunoașterea bolii, respectarea măsurilor sanitare și experiența spitalelor din primăvară, care le-a ajutat să fie acum mai pregătite, sunt suficiente pentru ca vârstnicii să nu mai fie supuși unor restricții mai dure față de restul populației, consideră specialiștii suedezi din sănătate.
Ministrul Sănătății, Lena Hallengren, a atenţionat însă că relaxarea măsurilor nu implică o revenire la normal.”Viaţa de zi cu zi nu poate fi aşa cum era înainte de pandemie. Însă există multe moduri de a trăi care nu înseamnă simpla supravieţuire”, a precizat oficialul.
De la începutul pandemiei, Suedia a avut o abordare diferită faţă de majoritatea statelor europene, mizând pe conformarea voluntară a cetăţenilor. Ulterior, căminele de bătrâni au fost izolate după înregistrarea mai multor decese în rândul beneficiarilor.
În ultimele săptămâni, numărul noilor infectări a crescut constant și în Suedia, însă se menține la niveluri mai scăzute în raport cu populația și cu celelalte state europene. Joi, bilanțul epidemiei din țară a ajuns la 107.355 de cazuri Covid-19 și 5.929 de decese. Din totalul pacienților, 30 se află la Terapie Intensivă.
Per total, mortalitatea cauzată de infecția cu Sars-Cov-2 a fost de multe ori mai mare în Suedia decât în ţările vecine nordice, dar mai scăzută decât în unele state care au adoptat măsuri mai dure, precum Spania şi Marea Britanie, notează Agerpres.