UPDATE 17:46 - Opt morţi într-un bombardament ucrainean asupra unui oraş controlat de Rusia în sudul ţării
Un oficial rus din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă că bombardamentele armatei ucrainene au ucis opt persoane, inclusiv doi copii, în oraşul Tokmak, relatează Reuters.
Potrivit lui Evgheni Baliţki, cel mai înalt oficial instalat de Moscova în regiune, 18 persoane au fost, de asemenea, rănite în atacul de vineri seara.
Un alt oficial local instalat de Rusia, Vladimir Rogov, a anunţat prin Telegram că cinci case au fost parţial distruse.
UPDATE 12:15 - Situaţia de pe frontul de Est s-a \"\"deteriorat considerabil\"\", susţine comandantul şef al armatei Kievului
Situaţia de pe frontul de Est s-a "deteriorat considerabil în cursul ultimelor zile", a afirmat sâmbătă şeful statului major ucrainean Oleksandr Sîrski, care a vorbit despre o "intensificare" a ofensivei armatei ruse, care încearcă să avanseze în special în direcţia Ceasiv Iar, relatează AFP.
"Situaţia de pe frontul de Est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile. Asta se datorează în special unei intensificări semnificative a ofensivei duşmanului după alegerile prezidenţiale din Rusia", care au avut loc la jumătatea lui martie, a scris el pe Telegram.
Armata rusă atacă poziţiile ucrainene în sectoarele Lîman şi Mahmut "cu grupuri de asalt susţinute de vehicule blindate", precum şi la Pokrovsk, a spus el.
"Asta a fost posibil datorită timpului cald şi uscat, care a făcut ca majoritatea zonelor deschise să fie accesibile tancurilor", a explicat Oleksandr Sîrski.
În pofida pierderilor, armata rusă desfăşoară "noi unităţi blindate", ceea ce îi permite să realizeze "succese tactice".
Ruşii şi-au intensificat presiunea în jurul Ciasiv Iar în ultimele zile, această localitatea din Est aflându-se acum "sub un foc constant", potrivit Kievului.
Localitatea se află la mai puţin de 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din regiune aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.
Oleksandr Sîrski a afirmat că zonele "cele mai problematice" au fost întărite, în special cu mijloace de apărare antiaeriene.
"Chestiunea superiorităţii tehnice asupra duşmanului în domeniul armelor de înaltă tehnologie se pune din nou", a spus el.
China ajută Rusia să realizeze "cea mai importantă expansiune militară din epoca sovietică şi într-un ritm mai crescut decât credeam că este posibil" la începutul războiului din Ucraina, a avertizat vineri un înalt oficial american, relatează AFP.
Statele Unite încurajează Beijingul să joace în schimb "un rol constructiv" în conflict, a spus el, adăugând: "Sperăm că aliaţii noştri ni se vor alătura".
Americanii speră în special ca ţările europene să facă presiune asupra Chinei pentru a-şi reduce sprijinul militar pentru Rusia.
Acest apel survine în timp ce cancelarul german Olaf Scholz, a cărui ţară menţine legături economice deosebit de strânse cu China, urmează să se deplaseze la Beijing, începând de sâmbătă, pentru o vizită de trei zile.
Ca exemple de sprijin al Beijingului pentru complexul militar-industrial rus, un alt oficial american de rang înalt a citat achiziţiile masive de către Moscova de componente electronice, maşini-unelte şi explozivi chinezi, adăugând că "entităţi chineze şi ruse au lucrat pentru a produce împreună drone" pe teritoriul rus.
Cei doi oficiali americani citaţi au cerut anonimatul.
În detaliu, informaţiile la care are acces administraţia Biden arată că în ultimele trei luni ale anului 2023, "mai mult de 70% din importurile de maşini-unelte ale Rusiei au venit din China", ceea ce le-a permis ruşilor să-şi mărească producţia de rachete balistice.
Americanii au citat compania chineză Dalian Machine Tool Group printre furnizorii Rusiei.
Între timp, viitorii piloţi de vânătoare ucraineni sunt pregătiţi în Franţa
Viitori piloţi de vânătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în sudul Franţei de către forţele aeriene, a anunţat vineri ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu pentru jurnalul Ouest France, scrie AFP.
Piloţii primesc o "pregătire generală, pe Alpha Jet (avion militar de concepţie franco-germană), care le permite piloţilor ucraineni să dobândească elemente de bază ale pilotajului unui avion de luptă", a declarat ministrul.
În total, 12 ucraineni, dintre care unii au primit o pregătire anterioară în Marea Britanie, se află în prezent, într-o locaţie nedezvăluită, în "antrenament avansat" pentru "mai multe luni" cu scopul de a învăţa cum să piloteze un avion de luptă, potrivit unei surse militare.
Ei se vor alătura apoi unor programe de instruire specifice pe F-16 în ţările aliate ale Ucrainei care deţin astfel de avioane, aşteptate de Kiev să îi fie livrate, a adăugat aceeaşi sursă.
Lecornu a reamintit vineri că armata franceză au reuşit să adapteze bombele aer-sol ghidate AASM pe avioanele de clasă sovietică deţinute de ucraineni.
"Nu este totul să ai un avion dacă nu ai piloţi pregătiţi şi muniţiile care merg cu el. Am preluat conducerea cu aceste bombe AASM pentru a putea furniza aceste muniţie Ucrainei", a subliniat el.
Mai multe ţări precum Olanda, Danemarca şi România încearcă să ajute Ucraina să-şi antreneze piloţii pe F-16 după unda verde dată de Statele Unite.
De la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie 2022, Franţa a pregătit 10.000 de militari ucraineni pe teritoriul său naţional şi în Polonia.