Medicul primar de radiologie imagistică Adrian Dijmărescu a prezentat care sunt modificările imagistice corelate cu COVID depistate în acești doi ani de pandemie la pacienții bolnavi și la cei post COVID.
„Una din cele mai bune examinări a pacienților COVID si post-COVID este tomografia computerizată (TC). Pe examinările tomografice ale pacienților COVID observăm modificări tipice: aspectul în geam mat sau consolidări de tip alevloar și interstitial care ulterior degenerează către fibroză pulmonară sau către rezoluție , în funcție de cât de mult a fost afectat pulmonul fiecărui pacient”, a declarat medicul Adrian Dijmărescu, joi, în exclusivitate, la Raport de Zi, cu Ana Maria Păcuraru.
Medicul a atras atenția că efectele de după boală dispar în funcție de tratamentul urmat de fiecare pacient COVID.
„Contează foarte mult, la un caz moderat, de necesarul de tratament, de oxigem si dacă a avut condiții pulmonare preexistente. Este variabil, de la pacient la pacient. Ce trebuie știut este că un pacient cu modificări pulmonare moderate SARS-CoV-2 trebuie reevaluat periodic de medicul pneumolog care solicită examinări tomografice, în dinamică”, a explicat Adrian Dijmărescu.
Totodată, medicul radiolog spune că mai bună este tomografia pulmonară pentru evaluarea COVID-19 și post-COVID.
„Examinarea radiografică pulmonară simplă este o examinare de primă intenție, dar metoda gold standard pentru evaluarea unui pacient cu patologie pulmonară, nu doar SARS-CoV-2, este tomografia computerizată. Deci este mai bine să se facă TC decât Rx”, a atenționat medicul.
Acesta a vorbit și despre importanța reevaluărilor în cazul pacienților care au trecut prin boală.
„Contează foarte mult ce afectare a avut pacientul și ce modificări pulmonare sau ce alte patologii are. În principiu, se recomandă o reevaluare la 3 luni și ulterior la 6 luni, la cazurile moderate și severe. Dar, niciodată, nu facem această reexaminare <<de capul nostru>>. Este recomandată de medicul pneumolog în contextul tratamentului și ulterior cu monitorizarea funcției respiratorii”, a mai avertizat Adrian Dijmărescu.
Legat de plata examinărilor imagistice la stat sau la privat, medicul Adrian Dijmărescu a precizat că, „și în spitalele private, pacienții pot beneficia de examinări prin CNAS. Orice medic care este în contract cu Casa Națională de Asigurări poate emite un bilet de trimitere pentru examinare CT post-COVID și pacientul să meargă ori în sistemul de stat, ori în sistemul privat să efectueze această examinare fără a plăti”.
Întrebat ce alte patologii pulmonare au fost identificate în această perioadă de pandemie, în care s-au făcut multe examene imagistice, mai ales CT pulmonară, medicul a spus că se descoperă „patologii variate pulmonare, pe care pacienții nu le știu. Cum ar fi modificări sechelare sau fibrotice pulmonare, în contextul unor patologii din trecut, sau, în cazurile nefericite, se pot descoperi tumori pulmonare sau la nivelul mediastinului (cavitatea centrală a toracelui dintre cei doi plămâni - n.red.), cât și leziuni ale părților moi toracice sau ale vaselor mari mediastinale”.
Și pacienții asimptomatici COVID-19 pot avea modificări pulmonare, a mai atenționat medicul.
„În principiu, marea majoritate a pacienților asimptomatici de obicei nu își fac examinări CT ulterioare, de obicei, dar cei care insistă și își fac examinări CT ulterioare pot prezenta fine modificări, de obicei ușoare sau minime, care de obicei sunt în rezoluție în episod post-inflamator”, a mai explicat medicul Adrian Dijmărescu, joi, în emisiunea Raport de Zi, cu Ana Maria Păcuraru.
Toate explicațiile și recomandările medicului Adrian Dijmărescu, făcute, în exclusivitate, în emisiunea Raport de Zi cu Ana Maria Păcuraru, 6 ianuarie 2022, pot fi urmărite AICI, pe pagina https://www.realitatea.net/emisiuni/raportdezi