Potrivit CNN, autoritățile din Odesa au luat decizia de a închide plajele din cauza degradării calității apei, în mare parte din cauza prăbușirii barajului Nova Kahovka. Această situație reprezintă o "amenințare reală" pentru locuitorii din zonă.
Odesa era o destinație populară atât pentru turiștii ucraineni, cât și pentru cei străini, care veneau în număr mare în regiune înainte de izbucnirea războiului. Însă, în ultimele luni, plajele au rămas în mare parte pustii din cauza faptului că minele provenite din conflictul cu Rusia continuă să ajungă pe malurile regiunii.
Recent, prăbușirea devastatoare a barajului din sudul Ucrainei a dus la împrăștierea deșeurilor și a urmelor războiului, inclusiv a minelor, în râul Nipru, care se varsă în Marea Neagră. Această situație a transformat litoralul de la Odesa într-o "groapă de gunoi și un cimitir de animale", conform autorităților ucrainene.
Oficialii din Odesa au atras atenția asupra scăderii calității apei printr-un mesaj postat pe Telegram sâmbătă, menționând că teste de laborator au ”identificat agenți infecțioși în ultima săptămână". În apa au fost descoperite urme de salmonela, ouă și larve de viermi, care au depășit "semnificativ" nivelurile permise pentru E.Coli.”
"Prezenţa tuturor acestor agenţi patogeni biologici în apa din zonele deschise din regiunea Odesa, inclusiv în Marea Neagră, estuarul Bilhorod-Dnistrovski şi fluviul Dunărea, constituie o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei", a adăugat municipalitatea.